131217_dt_hlgΈναρξη της Ελληνικής Προεδρίας για το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη Συνάντηση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου στην Αθήνα στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2013.

 Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποίησε την έναρξη των εργασιών του, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, με τη συνάντηση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου Πολιτικής για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση (HighLevelGrouponEducationandTrainingPolicy), στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα.

Στη συνάντηση προήδρευσε το Υ.ΠΑΙ.Θ.και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και υψηλόβαθμα στελέχη των Υπουργείων Παιδείας των κρατών- μελών. Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΠΑΙ.Θ., Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής.

Τα κύρια θέματα συζητήθηκαν υπό το πρίσμα του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ειδικότερα οι εργασίες επικεντρώθηκαν:

  • στο μεσοπρόθεσμο απολογισμό του ευρωπαϊκού πλαισίου για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση (ET) 2020 και στην Κοινή Έκθεση Αναφοράς (JointReport 2015)
  • στην ανάπτυξη έξι θεματικών ομάδων εμπειρογνωμόνων που θα διατρέχουν εγκάρσια τους άξονες της εκπαίδευσης και της κατάρτισης
  • στην ανάλυση και την ευρωπαϊκή προσέγγιση των ερευνών ΕΤ Monitor, PIAAC και PISA
  • στην έκθεση για την Ετήσια Ανάπτυξη για το 2014 (2014 AnnualGrowthSurvey)
  • στη συζήτηση για την αναγκαιότητα κατανομής υψηλότερου ποσοστού για την εκπαίδευση και την κατάρτιση στα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων, Ευάγγελος Ζαχαράκης, παρουσίασε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση
  • στις προτεραιότητες του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, οι οποίες αντιστοιχούν στους άξονες της κοινωνικής συνοχής, της αποτελεσματικής και καινοτόμου εκπαίδευσης και κατάρτισης, της διασφάλισης ποιότητας και της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η κατά γενική ομολογία επιτυχής συνεδρίαση αναδεικνύει τη θετική προσέγγιση των κρατών-μελών για συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο επί καίριων θεμάτων όπως η διασφάλιση της ποιότητας, η προσφορά δεξιοτήτων που να αντιστοιχεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, οι αυξανόμενες εκπαιδευτικές ανισότητες, κυρίως στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, η ανάγκη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και κατάρτισης λόγω δημοσιονομικών περικοπών, καθώς και τα ανοιχτά συστήματα μάθησης (MOOCs).

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.