Kentro politismouΑνθρώπων έργο η ευτυχία… ανθρώπων έργο κι η δυστυχία. Κάπως έτσι, θα ξεκινήσω το σημερινό μου άρθρο, καθώς η ανθρώπινη ικανότητα είναι σε τέτοιο βαθμό μεγάλη, που μπορεί να χτίσει παλάτια, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Στα ελληνικά χρονικά βεβαίως, έχουμε διαπιστώσει πολλάκις, πως όσα χτίζει ο ελληνικός μας νους και η ελληνική μας ψυχή, είθισται να τα γκρεμίζει ο ελληνικός μας χαρακτήρας. Με την πεποίθηση όμως, πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί αυτή τη φορά, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση, να σας παρουσιάσω ένα έργο μοναδικό, μεγαλειώδες και αδιαμφισβήτητα όμορφο. Η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και το Πάρκο, που συναποτελούν το συγκρότημα του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ), δίνουν το πολυπόθητο χρώμα στην γκρίζα ελληνική ψυχή μας.

Με μία δωρεά 566 εκατομμυρίων ευρώ, σε μία έκταση 170.000 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων το 85% καταλαμβάνονται από το Πάρκο και το 15% από κτιριακές εγκαταστάσεις, ο Ιταλός γκουρού της σύγχρονης αρχιτεκτονικής Ρέντσο Πιάνο, σχεδίασε ένα συγκρότημα πολιτισμού, ξεχωριστό απ’ όλα τ’ άλλα. Το Κέντρο Επισκεπτών, που δημιουργήθηκε έξω από το εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ στο Φαληρικό Δέλτα, επί της Εσπλανάδας, έχει ήδη ανοίξει τις πύλες του για ξεναγήσεις, ομιλίες, προβολές και γενικότερη γνωριμία με τις λειτουργίες αυτού του λαμπρού οικοδομήματος. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015 και η έναρξη της κανονικής λειτουργίας του τοποθετείται στις αρχές του 2016, όμως ήδη από τώρα η επίσκεψη στο Κέντρο Επισκεπτών, προσφέρει πλουσιοπάροχα την αφύπνιση όλων των αισθήσεων και την ψυχική ανάταση, που τόσο καιρό επιθυμούμε.

Μια επίπεδη μονώροφη κατασκευή στις απλές γεωμετρικές γραμμές του μοντερνισμού, επενδυμένη με τζάμι, πολυλειτουργική, αλλά προσωρινή, και γι’ αυτό πλήρως ανακυκλώσιμη, το Κέντρο Επισκεπτών είναι λιτό και αέρινο. Στη γωνία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι επισκέπτες μπορούν να φορέσουν ακουστικά και να ακούσουν αποσπάσματα από όπερες, καθώς και να λάβουν πληροφορίες γι’ αυτές, μέσα από οθόνες, που έχουν αναρτηθεί σε ειδική όρθια κατασκευή. Ένα διαδραστικό παιχνίδι περιμένει τα παιδιά. «Βάλε τον κάθε συντελεστή μιας παράστασης στο πόστο του» ζητά η οθόνη και τα παιδιά καλούνται να τοποθετήσουν τους τραγουδιστές της όπερας, την ορχήστρα και το βοηθητικό προσωπικό στη σωστή τους θέση στους χώρους της Λυρικής Σκηνής. Στο χώρο υπάρχουν τρόλεϊ με ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό για τα μηχανήματα, τα εργαλεία και τα υλικά που υπάρχουν στο εργοτάξιο, καθώς και οθόνες αφής, που προκαλούν τους μικρούς επισκέπτες σε παιγνίδια γνωριμίας με τις ειδικότητες των εργαζομένων, που απασχολούνται στην κατασκευή του ΚΠΙΣΝ. Τους ζητούν μάλιστα, να ντύσουν κάθε εργαζόμενο με το κράνος, το γιλέκο, τη στολή και τα εργαλεία που αντιστοιχούν στην εργασία του.

Ο περιβάλλων χώρος του Κέντρου Επισκεπτών έχει ήδη φυτευτεί με λεβάντες, δεντρολίβανα και άλλους μυρωδάτους θάμνους της εντόπιας βλάστησης και ενδείκνυται για βόλτα μικρών και μεγάλων. Ένα υδάτινο κανάλι θα διατρέχει το Πάρκο από την πλευρά του αυτοκινητόδρομου της Συγγρού. Χιλιάδες δένδρα και φυτά στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, θα απορροφούν 11.000 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Τα κτίρια θα αναπτυχθούν πάνω σε ένα τεχνητό λόφο με θέα τη θάλασσα. Τοίχοι από γυαλί και σίδερο ντύνουν την Όπερα, τη Βιβλιοθήκη και το Αναγνωστήριο, που υψώνεται πάνω από την Όπερα. Μια «Αγορά», τόπος συνάντησης των επισκεπτών θα δημιουργηθεί στον ισόγειο χώρο. Αυτά και άλλα πολλά μαγευτικά, πρόκειται να ομορφύνουν την καθημερινότητά μας, καθώς… το μέλλον ανήκει σε εκείνους, που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.