PAIDI_KLAIEI_I«Όποιος γλιτώνει από ένα δάκρυ έναν άνθρωπο, υψώνει ένα μέτρο το μπόι της ανθρωπότητας…». Τάδε έφη ο Γιάννης Ρίτσος και αυτή η φράση αποκτά μεγαλύτερη αξία από κάθε άλλη, ιδίως επί των δυσχερών ημερών μας. Αναμφίβολα, είναι «πολυφορεμένη» η ανθρωπιά, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια, ότι είναι και πάντα εύστοχη ή αληθινή. Σε κοινωνίες, όπως η ελληνική εξάλλου, που τα περισσότερα γίνονται «για τα μάτια…», από δύσκολη έως ακατόρθωτη κρίνεται η ειλικρινής και αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης μεταξύ ημών. Εκεί λοιπόν, που το ανθρώπινο ελληνικό βλέμμα είθισται να στρέφεται μόνο προς το συνάνθρωπο, που θα ικανοποιήσει προσωπικά οφέλη… πρωτοβουλίες σαν αυτή, που σήμερα παρουσιάζω, μοιάζουν με όαση στην έρημο.

Η αγαπημένη και καταξιωμένη ηθοποιός Ελένη Ράντου είναι εκείνη, που ηγείται της αξιέπαινης πρωτοβουλίας, για συνεισφορά στην «Κιβωτό του Κόσμου». Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα καλλιτέχνες και κυρίως άνθρωποι, που εκφράζουν δημιουργικά την ευαισθησία τους, με μόνο στόχο το κοινό κι όχι το ατομικό συμφέρον. Πόσο ρεαλιστικά ισοπεδωτική, θα ήταν άλλωστε η ελληνική πραγματικότητα, χωρίς αυτούς τους λίγους, που αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση κι όχι προς αποφυγήν; Πόσο βαρετή, θα καταντούσε κι η ιδιοτέλεια πλέον, σε εποχές, που η υποκρισία και ο ατομικισμός πρωτοστατούν στην καθημερινότητα, όλο και περισσότερων ανθρώπων; Πόσο αδιάφορη και μάταιη θα ήταν τελικά η ίδια η ζωή, χωρίς το «δούναι», αλλά μόνο με το «λαβείν»;

Ημέρα συλλογής των εν λόγω ειδών πρώτης ανάγκης, ορίζεται η 24η Οκτωβρίου (από 10:00 έως 14:00 και από 17:30 έως 21:30) στο Θέατρο Διάνα (Ιπποκράτους 7, Αθήνα). Πιο συγκεκριμένα, τα είδη που οι θεατές της παράστασης «Κατάδικός μου» καλούνται να προσκομίσουν για τα παιδιά της «Κιβωτού του κόσμου», απαλλασσόμενοι ταυτόχρονα από το εισιτήριο, είναι τα εξής:
– σνακ για το σχολείο (κρουασάν, μπισκότα, ατομικοί χυμοί, γάλα),
– είδη προσωπικής υγιεινής (αφρόλουτρα, σαμπουάν κ.λπ.),
– προϊόντα καθαρισμού (χαρτί κουζίνας/τουαλέτας, υγρό πιάτων, σκόνη πλυντηρίου, σφουγγαράκια πιάτων κ.λπ.),
– φάρμακα (γάζες, τσιρότα, επιδέσμους, Betadine, αντιπυρετικά, παυσίπονα, θερμόμετρα, καθαρό οινόπνευμα κ.λπ.).

Η αιχμηρή κωμωδία που συνυπογράφουν η Ελένη Ράντου, η Σάρα Γανωτή και ο Νίκος Σταυρακούδης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, που απέσπασε πέρυσι το Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου «Κάρολος Κουν», συνεχίζεται για τρίτη χρονιά στο θέατρο Διάνα και κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου. Μία ημέρα πριν, οι συντελεστές της παράστασης αφιερώνουν την πρόβα τζενεράλε στην «Κιβωτό του Κόσμου» και καλούν όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν αντί εισιτηρίου, να προσκομίσουν την ίδια μέρα στο θέατρο τα προαναφερόμενα είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά της «Κιβωτού».

Κλείνοντας και το σημερινό μου άρθρο, θα ήθελα να τονίσω κάτι το αυτονόητο, τη σπουδαιότητα δηλαδή που έχει ένα παιδικό χαμόγελο, για τις ψυχές όλων. Είναι το μόνο χαμόγελο από ανθρώπινο ον, που διακρίνεται για την αθωότητα και την ειλικρίνειά του. Κάνοντας ένα παιδί χαρούμενο, υγιές και ασφαλές, ανεβαίνουμε στο ύψιστο βάθρο της αξίας, που οφείλουμε άπαντες να διαθέτουμε. Όσο υπάρχουν άλλωστε, παιδιά που υποφέρουν, ασθενούν και δυστυχούν, χωρίς είδη πρώτης ανάγκης, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να αποτελέσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ένα παιδί, είναι πάντα εκείνο, που σε διδάσκει να χαμογελάς, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Ας ανταποδώσουμε άπαντες λοιπόν, το μεγαλείο αυτής της διδαχής.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.