ypourgeio paideias-3

ypourgeio_paideiasΠήγες του υπουργείου Παιδείας απαντώντας σε όλες τις επικρίσεις που έχει δεχτεί για το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο τονίζουν πως για πρώτη φορά γίνεται ένα βήμα μπροστά, για τον εξορθολογισμό του συστήματος τοποθέτησης των εκπαιδευτικών, ώστε να μην υπάρχουν στη μια περιοχή κενά και στη διπλανή πλεονάσματα.

Επίσης τονίζεται, πως τo Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, της λειτουργικής αξιοποίησης του δυναμικού του, της ενίσχυσης της ποιότητας στο σχολείο, αλλά και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προχώρησε σε μια σειρά ρυθμίσεων και ενεργειών, ώστε κάθε τάξη να έχει το δάσκαλό της, με συγκεκριμένο ωράριο και καθορισμένη ανάθεση εκπαιδευτικού έργου.

Όπως αναφέρεται από κορυφαία στελέχη του υπουργείου Παιδείας σήμερα:

Στην A-Βάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία) υπηρετούν 70.243 Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί και Καθηγητές των ειδικοτήτων της Πληροφορικής, Αγγλικής Φιλολογίας, Γαλλικής Φιλολογίας, Γερμανικής Φιλολογίας και Καλλιτεχνικών.
Οι Δάσκαλοι – εξαιρούμενων των αδειούχων και των αποσπασμένων – είναι 41.458, ενώ τα πρωινά τμήματα όλων των Δημοτικών Σχολείων της χώρας είναι 33.363 και τα απογευματινά των Ολοήμερων Δημοτικών 4.309.
Οι Νηπιαγωγοί – εξαιρούμενων των αδειούχων και των αποσπασμένων – είναι 12.182 ενώ τα πρωινά τμήματα όλων των Νηπιαγωγείων της χώρας είναι 8.711 και τα απογευματινά των Ολοήμερων Δημοτικών 3.503.

Στη Β-Βάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια και Λύκεια όλων των τύπων) υπηρετούν 73.533 καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Από αυτούς διαθέσιμοι προς διδασκαλία – εξαιρούμενων των αδειούχων και των αποσπασμένων – είναι οι 62.543, ενώ οι ανάγκες που απαιτούνται δεν ξεπερνούν τους 60.847 εκπαιδευτικούς για όλη την Επικράτεια.

Πήγες του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν, επίσης, πως ο εξορθολογισμός της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, των εκπαιδευτικών, έχει τα παρακάτω αποτελέσματα:
Αναπληρωτές

Για την κάλυψη των πραγματικών κενών, κατά το σχολικό έτος 2013-2014, θα προσληφθούν συνολικά 2.000 αναπληρωτές για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ κατά το προηγούμενα σχολικά έτη ξεπερνούσαν τους 12.000 ετησίως με κόστος περισσότερο από 300 εκ. ευρώ.

Αποσπάσεις
Από σχολεία σε Φορείς και Υπηρεσίες Κατά το σχολικό έτος 2013-2014 οι αποσπάσεις σε Φορείς του Υπουργείου, που πρέπει να στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς λόγω εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας, ανήλθαν σε 1.400 εκπαιδευτικούς ενώ τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν τους 5.000. Αυτό συνεπάγεται την επιστροφή 3.500 και πλέον εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες.

Όσον αφορά τις αποσπάσεις πηγές από το υπουργείο Παιδείας τονίζουν πως υπάρχουν εκπαιδευτικοί που αιτούνται ετησίως απόσπαση από την περιοχή που έχουν διοριστεί σε άλλη. Ετησίως αυτές γίνονταν χωρίς το βασικό κριτήριο, δηλαδή η περιοχή που αιτούνται να αποσπαστούν να έχει κενά στην ειδικότητά τους. Οι αποσπάσεις από «σχολείο σε σχολείο» ξεπερνούσαν τις 7.000 όλα τα προηγούμενα χρόνια και δημιουργούσαν νέα κενά που κάλυπταν αναπληρωτές. Εφέτος πραγματοποιήθηκαν ανεξαρτήτως κενών 1.600 αποσπάσεις λόγω κοινωνικών κριτήριων, όπως θέματα υγείας ή συνυπηρέτησης και 1.500 αποσπάσεις με αυστηρή μοριοδότηση και μόνον, εφόσον οι αιτούντες «κάλυπταν» κενά στην περιοχή που αποσπώνται.

Πηγή: ΟΕΦΕ

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Παιδείας στο ΣΚΑΙ 100,3
Επόμενο άρθροΑναθέσεις μαθημάτων
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.