SyrosΤο διαδικτυακό μας ταξίδι, γι’ αυτό το καλοκαίρι, φτάνει στο τέλος του, με την ευχή και την ελπίδα, να παραμείνει ελληνικός αυτός ο αναμφίβολος πλούτος των νησιών μας, μέρος του οποίου γνωρίσαμε φέτος. Ως τελευταίο προορισμό, γι’ αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, επέλεξα ένα νησί, που παραμένει διαχρονική αξία και επιλογή, για τους περισσότερους ταξιδιώτες. Ως πολιτιστικό κέντρο των Κυκλάδων, η Σύρος αποτελεί έναν προορισμό, που συνδυάζει τον πνευματικό με τον φυσικό της πλούτο, σε απόλυτη αρμονία. Σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων και ως πρωτεύουσα αυτών, η Σύρος διαθέτει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα και σ’ αυτό συμβάλει, μεταξύ άλλων, η εξαιρετική νεοκλασική αρχιτεκτονική της.

Κατά τον 19ο αιώνα, η Σύρος αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου. Δύο εκδοχές υπάρχουν, σχετικά με την προέλευση της ονομασίας του εν λόγω νησιού. Σύμφωνα με την πρώτη, η ονομασία της Σύρου προήλθε από τη λέξη «ουσύρα», που σημαίνει «ευτυχής», ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη προέρχεται από τη λέξη «συρ», που σημαίνει «βράχος». Πρωτεύουσα του νησιού, αποτελεί η Ερμούπολη, η οποία ιδρύθηκε κατά τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μετά την καταστροφή της Χίου. Ιδρυτές αυτής, αποτέλεσαν νησιώτες πρόσφυγες, οι οποίοι την ονόμασαν έτσι προς τιμήν του Ερμή, του αρχαίου Έλληνα θεού – προστάτη του εμπορίου. Χάρη στη γεωγραφική θέση της Σύρου και στη μεγάλη έκταση του λιμανιού της, δεν άργησε να αναδειχθεί σύντομα σε σπουδαίο εμπορικό, βιομηχανικό και ναυτιλιακό κέντρο.

Ευρεία χαρακτηρίζεται η γκάμα των αξιοθέατων, που αξίζει να επισκεφθείτε στο συγκεκριμένο νησί. Ξεκινώντας από την Πλατεία Μιαούλη, θα έχετε την ευκαιρία, να αντικρίσετε μία από τις πιο σπάνιες πλατείες στην Ελλάδα, που αποτελεί την καρδιά της Ερμούπολης. Εκεί δεσπόζει το δημαρχείο του νησιού, που είναι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, καθώς επίσης και το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα δικαστήρια, πολλοί δημόσιοι φορείς, το Πνευματικό Κέντρο και η Δημοτική Βιβλιοθήκη του νησιού. Στην αριστερή πλευρά του όρμου, θα συναντήσετε το Παλιό Λιμάνι και συγκεκριμένα τις παλαιές Αποθήκες Διαμετακόμισης. Οι εν λόγω αποθήκες έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία και η κατασκευή τους χρονολογείται την περίοδο: 1834-1839.

Δίπλα απ’ τα νεοκλασικά μέγαρα της Ερμούπολης, θα εντοπίσετε το Βιομηχανικό Μουσείο του νησιού. Συντηρημένες μηχανές, εργαλεία, πρώτες ύλες, βιομηχανικά προϊόντα κ.α. δίνουν με σαφήνεια την εικόνα της εμπορικής κίνησης του νησιού. Απαραίτητη κρίνεται επίσης, η επίσκεψή σας στη Βιβλιοθήκη της Ερμούπολης, όπου κατ’ αρχάς θα εντυπωσιαστείτε από το νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, στο οποίο στεγάζεται. Περίπου 45.000 τόμοι βιβλίων, από τον προηγούμενο αιώνα έως και σήμερα, τίθενται στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού. Τέλος, όποιος επισκεφθεί το Θέατρο Απόλλων, θα αποκτήσει πλήρη αντίληψη της πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης της Ερμούπολης. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στολίδια της Σύρου.

Η Σύρος διακρίνεται σε δύο τμήματα: στο βόρειο και το νότιο. Το βόρειο ονομάζεται Απάνω Μεριά και είναι ορεινό, ενώ το νότιο τμήμα του νησιού είναι πεδινό και σε αυτό βρίσκονται οι περισσότεροι οικισμοί, τα χωριά κι οι παραλίες. Ο Γαλησσάς αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Σύρου και τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε τουριστικό θέρετρο. Εκεί θα δείτε τη θρυλική σπηλιά του Αγίου Στεφάνου με το κάτασπρο εκκλησάκι, το οποίο χτίστηκε σύμφωνα με τους μύθους από έναν ψαρά, ο οποίος γλίτωσε από ένα τεράστιο χταπόδι. Σίγουρα, η Σύρος στο σύνολό της, είναι ένα από τα νησιά που συντηρεί την οικονομική ευημερία, που γνώρισε κατά τη βιομηχανική και εμπορική ανάπτυξή της. Σε συνδυασμό όμως, με τον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό της πλούτο, αποτελεί έναν προορισμό, που διαχρονικά ικανοποιεί και τον απαιτητικό επισκέπτη.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.