KithiraΠροτελευταίος μας προορισμός για το φετινό καλοκαίρι είναι ένα νησί, το οποίο διακρίνεται για την πλούσια ιστορία του, από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Η φυσική του ομορφιά ξεχωριστή και τα αξιοθέατά του μοναδικά. Η ενετική του ονομασία – ως Τσιρίγο φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα ιστορικά με τη γνωστή σε όλους ονομασία – ως Κύθηρα, που ταυτίζεται με τη θεά Αφροδίτη – την Κυθέρεια θεά του έρωτα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως και στην Κύπρο, το κατεξοχήν νησί της θεάς Αφροδίτης υπάρχει περιοχή με την ονομασία Κυθραία ή Κύθρα, εκεί όπου βρέθηκαν αγάλματα της συγκεκριμένης θεάς. Ο Ησίοδος αναφέρει στη Θεογονία του, ότι ο Κρόνος σε διαμάχη για την εξουσία έκοψε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού και αυτά έπεσαν στη θάλασσα των Κυθήρων. Από τον αφρό, που δημιουργήθηκε, γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη, την οποία παρέσυραν τα κύματα στην Κύπρο και γι’ αυτό αποτέλεσε προστάτης και θεά του συγκεκριμένου νησιού.

Σε στρατηγικής σημασία γεωγραφική θέση, τα Κύθηρα αποτελούν έναν προορισμό, που κάθε ένας μπορεί με ευκολία να επισκεφτεί. Στα νότια της Πελοποννήσου, όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά όλο το χρόνο με τον Πειραιά και το Καστέλι της Κρήτης, όπως επίσης συνδέεται και με την Καλαμάτα, το Γύθειο και τη Νεάπολη Λακωνίας. Ως προς τις παραλίες των Κυθήρων, οι επιλογές είναι πολλές, με τρεις εξ’ αυτών, να υπόσχονται ανεξίτηλες εμπειρίες. Η βραβευμένη με γαλάζια σημαία για τα καθαρά νερά της – παραλία Φυρή, η παραλία της Παλαιόπολης και μεγαλύτερη του νησιού και η γραφική παραλία Χαλκός, συναγωνίζονται επάξια τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές παραλίες του ελλαδικού χώρου.

Ως προς τα αξιοθέατα τώρα του νησιού, τα σπήλαια του Μυλοποτάμου, της Χουστής και του Καλάμου, θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για τις πρώτες σας βουτιές στα Κύθηρα, καθώς το θέαμα, που εκεί θα αντικρίσετε χαρακτηρίζεται τουλάχιστον απολαυστικό. Κατά την πεζοπορία σας στο νησί, τα κάστρα της Χώρας, του Μυλοποτάμου, της Παλαιοχώρας και του Αυλαίμονα θα σας προσφέρουν μια σύντομη ξενάγηση στην πλούσια ιστορία των Κυθήρων. Στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο του νησιού, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε, ανά χρονολογικές περιόδους, τα πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα και τα έργα τέχνης των Κυθήρων. Γόνιμη κρίνεται επίσης, η επίσκεψή σας στα Μνημεία αυτού του νησιού και συγκεκριμένα στο σχολείο της Μηλαπιδέας, στο Μινωικό Ιερό της Κορυφής, στο Ναό της Αφροδίτης, στη Γέφυρα του Κατουνίου, όπως και στο Ιστορικό Αρχείο. Τέλος, ο διπλάσιος αριθμός Μοναστηριών και Ναών του νησιού, χαρίζουν μια διάχυτη ατμόσφαιρα κατάνυξης και γαλήνης, απαραίτητη για κάθε ταξιδιώτη.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Κυθήρων, εκτός από όλα τα παραπάνω, αποτελούν και τα γραφικά χωριά του. Έτσι λοιπόν, σε όποιο χωριό κι αν επιλέξετε να διαμείνετε, θα φύγετε πλουσιότεροι ψυχή τε και πνεύματι. Η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων αυτού του νησιού εξάλλου, θα κάνει πιο ευχάριστη την ξενάγησή σας. Το πιο όμορφο χωριό των Κυθήρων, θεωρείται ο Αβλέμονας. Βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού και είναι παραθαλάσσιο με γραφικούς κολπίσκους. Η «μικρή πισίνα» σε αυτό το χωριό, ενδείκνυται για τις βουτιές των μικρών ταξιδιωτών. Η ρομαντική ατμόσφαιρα είναι διάχυτη στον Αβλέμονα και οι επιλογές για φαγητό και διασκέδαση πολλές. Καθίσταται λοιπόν φανερό, πως το μέγεθος του εκάστοτε νησιού, ελάχιστη σημασία έχει, μπροστά στο εύρος των επιλογών, που προσφέρει σε κάθε επισκέπτη. Ένα από αυτά τα νησιά, όπου 10 ημέρες διαμονής δε φτάνουν, για να γνωρίσετε όσους θησαυρούς διαθέτει, είναι αναμφισβήτητα τα όμορφα Κύθηρα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.