paxoiΣημερινός μας προορισμός είναι ένα νησί, το οποίο θεωρείται ο Βενιαμίν των Επτανήσων. Ωστόσο, δε στερείται της ομορφιάς των υπολοίπων Ιονίων νήσων, καθώς και εκεί τα τυρκουάζ νερά, ο καταπράσινος φυσικός πλούτος, οι θαλάσσιες σπηλιές, αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά προσφέρουν ανεξίτηλες αναμνήσεις σε κάθε επισκέπτη. Οι Παξοί σχηματίστηκαν, σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν ο Ποσειδώνας πέταξε την τρίαινά του με δύναμη στην Κέρκυρα, προκειμένου να αποκολλήσει ένα κομμάτι της κι αυτό να γίνει το ερωτικό του καταφύγιο με τη Νηρηίδα Αμφιτρίτη. Σύμφωνα με το Στράβωνα, η ονομασία τον Παξών προέρχεται από τη φοινικική λέξη «πακς», που υποδηλώνει το γεωμετρικό «τραπέζιο», δηλαδή ένα νησί σε τραπεζοειδές σχήμα, όπως φαίνεται από τη θάλασσα.

Οι Παξοί βρίσκονται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις ηπειρωτικές ακτές και 12 μιλίων από την Πάργα. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος, ο οποίος προστατεύεται φυσικά από 2 νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο.Στους Παξούς κυριαρχούν οι ελαιώνες και στους Αντίπαξους οι αμπελώνες, οι οποίοι παράγουν το περίφημο μαύρο κρασί, ενώ οι Αντίπαξοι είναι επίσης γνωστοί για τις εξωτικές παραλίες Βρίκα και Βουτούμι. Λόγω της κοντινής τους απόστασης, οι Παξοί συνδέθηκαν στενά από την αρχαιότητα με την Κέρκυρα, της οποίας την ιστορική πορεία ακολούθησαν. Ο Οζιάς υπήρξε ο παλαιότερος οικισμός τους. Όπως και τα άλλα Επτάνησα, έτσι κι οι Παξοί ενώθηκαν επίσημα με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1864.

Ως νησί κατάφυτο από αιωνόβιες ελιές, πεύκα, κυπαρίσσια και θάμνους, σε συνδυασμό με τις «δαντελωτές» ακρογιαλιές, τους γραφικούς όρμους, τις απόκρημνες ακτές και τις μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές, αποτελεί από μόνο του ένα υπέροχο αξιοθέατο. Όμως, αν και μικρό σε μέγεθος νησί, έχει να σας προσφέρει και πολλές ακόμα επιλογές, ξεκινώντας από την πρωτεύουσα του νησιού, τον γραφικό Γάιο. Στον Γάιο αξίζει να επισκεφτείτε το αγγλικό κυβερνείο στην αποβάθρα του παλιού λιμανιού, την εκκλησία της Αναλήψεως και το Μουσείο των Παξών. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1996 και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίσμα, το οποίο κληροδοτήθηκε το 1905 από τον Ανδρέα Συγγρό στους Παξούς. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, μπορείτε να δείτε ευρήματα από την προϊστορική εποχή και τα κλασικά χρόνια μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς επίσης και το Ψήφισμα της Ιονίου Βουλής, για την προσάρτηση των Επτανήσων στο Ελληνικό κράτος το 1864.

Απαραίτητη κρίνεται επίσης, η επίσκεψή σας στη Λάκκα, η οποία βρίσκεται στο βορειότερο ακρωτήρι του νησιού και οφείλει το όνομά της στους σουλιώτικης καταγωγής κατοίκους της, οι οποίοι κυνηγημένοι από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων κατέφυγαν στους Παξούς και τους Αντίπαξους. Στη Λάκκα θα βρείτε το πέτρινο φάρο, που χτίστηκε το 1832, έχει ύψος 36 μέτρα και υψώνεται 108 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Ακόμη, καταφθάνοντας στο νησί, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τις γνωστές – από την αρχαιότητα – ιαματικές πηγές των Παξών, που πηγάζουν από το υπέδαφος και χύνονται στη θάλασσα. Οι περισσότερες από αυτές είναι θειούχες κι έχουν αξιοποιηθεί με πισίνες, όπου χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Παρά τη συχνή βροχόπτωση στο νησί, η σύσταση του εδάφους του δεν του επιτρέπει την κατακράτηση του νερού. Γι’ αυτό το λόγο, οι Παξινοί σμίλεψαν τον βράχο και έφτιαξαν πελεκητές στέρνες, από τις οποίες τροφοδοτούσαν πηγάδια, που κατασκεύαζαν οι ίδιοι, για να αποθηκεύουν το νερό. Τις σπουδαιότερες από αυτές τις στέρνες, θα τις βρείτε πάνω από την Αγία Ελεούσα στη Μεγάλη Βίγλα και στη θέση Μποϊκάτικα, ενώ τη μεγαλύτερη στέρνα των Παξών την Ελληνικιά, θα τη βρείτε, αν πάρετε το μονοπάτι πέρα από τα Φαναριωτάτικα. Τέλος, στους Αντίπαξους, εκτός από την πλούσια βλάστηση και τους μεγάλους αμπελώνες, που παράγουν το περίφημο μαύρο αντιπαξιώτικο κρασί, η εκκλησία του Αγίου Αιμιλιανού και η αγγλική δεξαμενή του 1833, αποτελούν αξιοθέατα προς επίσκεψη. Στους Αντίπαξους όμως, θα βρείτε και μία από τις ομορφότερες παραλίες, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου, το περίφημο Βουτούμι. Αξίζει λοιπόν, την επίσκεψή σας το συγκεκριμένο νησί, καθώς το μέγεθός του είναι αντιστρόφως ανάλογο με τις αναμνήσεις, που θα σας χαρίσει…

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.