kefaloniaΑλληγορικός και διόλου ειρωνικός ο τίτλος αυτής της εβδομάδας, καθώς η «παραξενιά» του νησιού, με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα, έγκειται στην πληθώρα των ασυνήθιστων γεγονότων, που καταγράφονται εκεί. Είναι, άλλωστε, τόσο μαγευτικός ο συγκερασμός ιστορίας και φυσικής ομορφιάς, που κανένας χαρακτηρισμός δεν καθίσταται ικανός, να στερήσει μέρος του αναμφισβήτητου πλούτου του συγκεκριμένου νησιού. Η Κεφαλονιά λοιπόν, βρίσκεται δικαίως στους επικρατέστερους προορισμούς για αναψυχή – διαχρονικά – καθώς αποτελεί μια σταθερή ανεκτίμητη αξία αυτής της χώρας! Δεν είναι ποτέ «της μόδας», γιατί πολύ απλά είναι αντικειμενικά όμορφη και πλούσια, ικανοποιώντας διαχρονικά τις προτιμήσεις κάθε ηλικιακής ομάδας.
Ως μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων και έκτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, παρέχει χωρίς περιορισμούς πράσινο και γαλανό χρώμα σε κάθε επισκέπτη. Το όνομα Κεφαλλήνια, όπως την αποκαλεί ο Ηρόδοτος, προήλθε από τους Κεφαλλάνες, λαό της Δυτικής Ελλάδας. Η ταραγμένη ιστορία του νησιού, ωστόσο, επέφερε μεγάλες διακυμάνσεις στον πληθυσμό του, ενώ ακολούθησε έντονη εσωτερική μετανάστευση προς τα αστικά κέντρα, αλλά και μετανάστευση προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι Κεφαλονίτες να διαπρέπουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, κυρίως στο χώρο της εστίασης. Για παράδειγμα, ένα από τα καλύτερα καφέ της Νέας Υόρκης, το Oasis Cafe είναι Κεφαλονιτών και βρίσκεται στο Queens της Ν. Υόρκης. Παράδοση αποτελούν, άλλωστε, τα κρασιά που παράγει το νησί, με πιο γνωστή την ποικιλία Ρομπόλα, ενώ η κεφαλλονίτικη κουζίνα περιλαμβάνει τα γνωστά επτανησιακά πιάτα, όπως η παστιτσάδα και η αλιάδα.

Ως νησί της «παραξενιάς» έχει να επιδείξει μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα, όπως οι Καταβόθρες, στα 2,5 χλμ. από το Αργοστόλι, όπου το νερό της θάλασσας ρέει προς τη στεριά και εξαφανίζεται στις υπόγειες καταβόθρες, διανύοντας απόσταση 17 χλμ., πριν επανεμφανιστεί στη θάλασσα. Επίσης, το σπήλαια της Μελισσάνης με 3,5 χλμ. μήκος και 13 μ. βάθος, καθώς επίσης και το σπήλαιο της Δρογκαράτης. Πρόσφατα μάλιστα, εκτέθηκαν ευρήματα 7.000 ετών στο Μουσείο της Ακρόπολης, από το σπήλαιο «Δράκαινα» στο φαράγγι του Πόρου. Μέσω αυτών των ευρημάτων λοιπόν, αποκαλύπτεται πώς οι άνθρωποι πέρασαν από την Νεότερη Νεολιθική εποχή στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (αλλιώς από μέσα της 6ης π.Χ. χιλιετίας στα μέσα της 3ης) αρχίζοντας σιγά-σιγά να διαμορφώνουν υποτυπώδεις «κοινωνικές» ομάδες και να συνέρχονται σε συναθροίσεις, που πλέον είχαν κοινωνικό και συμβολικό χαρακτήρα, παρά οικογενειακό. Πώς μπήκαν δηλαδή τα πρώτα – πρώτα θεμέλια για την μετέπειτα ανάπτυξη των κοινωνιών.

Ως προς τα αξιοθέατα τώρα του νησιού, οι επιλογές είναι πολλές. Εκτός από τα σπήλαια, που ήδη αναφέραμε, επιβάλλεται η επίσκεψή σας στη Μονή Αγίου Γερασίμου, η οποία προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, από όλο τον κόσμο. Επίσης, μέσω της επίσκεψής σας στα κάστρα της Κεφαλονιάς, όπως το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και το κάστρο της Άσσου, θα ταξιδέψετε νοερά στα χρόνια της Βενετοκρατίας. Τέλος, ως προς τα μουσεία του νησιού, ξεχωρίζουν δύο: το Αρχαιολογικό και το Ιστορικό – Λαογραφικό, που βρίσκονται στο Αργοστόλι. Στο μεν Αρχαιολογικό θα ξεναγηθείτε στις απαρχές του πολιτισμού της Κεφαλονιάς, που κατοικήθηκε από την Παλαιολιθική Εποχή. Στο δε Ιστορικό – Λαογραφικό, θα έχετε την ευκαιρία, να απολαύσετε μοναδικές δημιουργίες του πρόσφατου λαϊκού πολιτισμού. Σε όποιον προορισμό κι αν καταλήξετε για τις διακοπές σας, η Κεφαλονιά αποτελεί μία απ’ τις καλύτερες επιλογές, καθώς ουδέποτε αποτέλεσε «νησί της μόδας», κι αυτό την καθιστά αξία διαχρονική!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.