kritiΚαλό μήνα σε όλους και δε θα μπορούσα να βρω καλύτερο τρόπο, για να ταξιδέψω την ψυχή και το πνεύμα σας, από αυτόν… που επέλεξα γι’ αυτή την εβδομάδα. Όπου κι αν βρίσκεστε, με όποια διάθεση κι αν κυλά το καλοκαίρι του καθενός εξ’ υμών, να έχετε κατά νου διαρκώς, πως δεύτερη ζωή δεν υπάρχει, οπότε είναι ανεπανόρθωτο λάθος, να μην ευτυχήσουμε στη μία και μοναδική. Προσωπική μας επιλογή και μόνο, η προκοπή ή η κατάντια μας, οπότε καιρός είναι να ορίσουμε τη ζωή, που μας αξίζει. Στο υποκειμενικό κριτήριο του καθενός είναι η ευτυχία ή η δυστυχία του, οπότε την περιβόητη μοίρα μας, μόνο ο χαρακτήρας μας καθίσταται ικανός, να την ορίσει. Στο ανεκτίμητο ταξίδι της ζωής λοιπόν, σας προσκαλώ κι αυτή την εβδομάδα για συνεπιβάτες, επιλέγοντας έναν προορισμό παραδεισένιο και μαγευτικό, που δε θα μπορούσε να είναι άλλος, από το ομορφότερο νησί του ελλαδικού χώρου…. τη μοναδική Κρήτη!

Ως μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, κατέχει δικαιωματικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ιστορικό και πολιτιστικό επίπεδο. Η στρατηγική γεωγραφική της θέση συνέβαλε, άλλωστε, στο να αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αλλά και στόχο κάθε κατακτητή. Έτσι λοιπόν, έχει εποικιστεί μέχρι στιγμής από Αχαιούς, Δωριείς, Ρωμαίους, Άραβες, Τούρκους, Ενετούς, καθώς και πειρατές της Μεσογείου. Γύρω στο 6.000 π.Χ. προσδιορίζεται η παρουσία ανθρώπων στο νησί, ενώ το 2.600 π.Χ. άποικοι της Μ. Ασίας έφεραν στην Κρήτη το μέταλλο του χαλκού, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, ισχυρή ναυτιλία, αλλά και τον περίφημο Μινωικό Πολιτισμό. Γύρω στο 1.950 π.Χ. τοποθετούνται χρονολογικά τα πρώτα ανάκτορα στη Φαιστό, στην Κνωσό και στα Μάλια, τα οποία αποτέλεσαν διοικητικά και θρησκευτικά κέντρα. Από το 1.900 π.Χ. και εξής, ορίζεται η αφετηρία ανοικοδόμησης των πασίγνωστων μεγάλων ανακτόρων της Κρήτης.

Διαθέτοντας τη μακροβιότερη ελληνική διάλεκτο, οι Κρητικοί διαχρονικά ξεχωρίζουν για τη λεβεντιά και την ντομπροσύνη τους. Ανήκουν σε αυτό το είδος Ελλήνων, που έχουν λόγο να είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους και αξιοποιούν διαχρονικά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού τους. Πιο συγκεκριμένα, τα Χανιά – η πρώτη πρωτεύουσα της Κρήτης, αποτελεί κέντρο πολιτισμού του νησιού, καθώς σε αυτή την πόλη ο κάθε επισκέπτης εκπλήσσεται από το μεγάλο αριθμό κτιρίων και μνημείων. Ο Μινωικός πολιτισμός άφησε παρακαταθήκη μεγαλοπρεπείς τάφους, ενδιαφέρουσα κεραμική και αντικείμενα διαφόρων περιόδων. Στο Ρέθυμνο, το βενετσιάνικο στοιχείο κοσμεί κάθε κτίριο, ικανοποιώντας την αισθητική του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Στο Ηράκλειο βρίσκονται τα αρχαιότερα μνημεία και δείγματα του πρώτου πολιτισμού της Ευρώπης. Τα πελώρια ενετικά τείχη του Ηρακλείου ανέδειξαν την πρωτεύουσα της Κρήτης, ως την πιο καλά οχυρωμένη πολιτεία της Μεσογείου.

Πέραν όλων των άλλων, στην Κρήτη υπάρχουν περισσότερα από 3.000 σπήλαια. Αρκετά από αυτά είναι επισκέψιμα και η είσοδος σας σε κάποιο από αυτά θα σας φέρει αντιμέτωπους με το μεγαλείο της φύσης. Αυτό που κάνει το νησί να ξεχωρίζει, εξάλλου, είναι ο μοναδικός συνδυασμός φυσικού πλούτου, ιστορίας, πολιτισμού και παράδοσης. Η Ελλάδα, χωρίς την Κρήτη, θα ήταν μισή σε πολιτισμό, υπερηφάνεια και φιλότιμο. Αυτό που λείπει στην πλειοψηφία των Ελλήνων, το διαθέτουν οι Κρητικοί, ιδίως επί των ημερών μας: εθνική υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια στα δύσκολα. Καιρός είναι λοιπόν, να τους μιμηθούμε άπαντες…

1 ΣΧΟΛΙΟ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.