apotelesmata exetasewnΣτους 69.288 ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν φέτος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, και ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε σε 76.094. Στον συνολικό αριθμό υπολογίζονται οι εισακτέοι σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ, στην ανώτατη σχολή παιδαγωγικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) καθώς και στις ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια της χώρας αυξάνονται φέτος κατά 4,76%, ενώ στα ΤΕΙ μειώνονται κατά 28,1%. Στις 69.288 θέσεις προστίθενται οι εισακτέοι σε στρατιωτικές σχολές, στην αστυνομική και πυροσβεστική ακαδημία, στις σχολές των ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού καθώς και όσοι ανήκουν στις καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων ειδικές κατηγορίες (αθλητές, τέκνα Ελλήνων εξωτερικού, υπότροφοι αλλοδαποί και ομογενείς, έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης κ.ά.). Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των εισακτέων ορίστηκε βάσει κριτηρίων (και ειδικότερα βάσει του αριθμού εισακτέων του πανεπιστημιακού έτους 2012-2013) στον μέσο ετήσιο αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για τουλάχιστον μια πενταετία, ενώ ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των ιδρυμάτων, όπου αυτές κατατέθηκαν. Τέλος, κριτήριο της απόφασης αποτέλεσε και το νέο καθεστώς που επιβάλλεται με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο σήμανε μείωση των τμημάτων κατά 25% πανελλαδικά. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσον αφορά τις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ειδικά κοινωνικά κριτήρια) υπολογίζονται σε ποσοστό 20%.
Υπενθυμίζεται ότι οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις έχουν ολοκληρωθεί για την πλειονότητα των υποψηφίων. Όσον αφορά τις επαναληπτικές εξετάσεις η διαδικασία ολοκληρώνεται το Σάββατο 15 Ιουνίου ενώ όσον αφορά τα ειδικά μαθήματα το Σάββατο 22 Ιουνίου.

Πηγή δημοσίευσης: www.makthes.gr

Πηγή αναδημοσίευσης: http://dimitrispavlakoudis.blogspot.gr

 š

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.