exams2Εν αναμονή των βαθμολογιών τους βρίσκονται περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν προχθές. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου και αμέσως μετά οι επιτυχόντες θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο τους. Οι ειδικοί, όπως κάθε χρόνο, συμβουλεύουν τα παιδιά να μην επιλέξουν σχολές «κοιτώντας» τις περσινές βάσεις εισαγωγής, ιδίως φέτος, καθώς προβλέπονται… ανατροπές.

Τα δύσκολα θέματα και, άρα, οι κακοί βαθμοί των υποψηφίων αναμένεται να παρασύρουν προς τα κάτω τις βάσεις σε αρκετές σχολές. Ειδικά στο δεύτερο πεδίο, δηλαδή στις θετικές επιστήμες, και στο τέταρτο, δηλαδή στις τεχνολογικές επιστήμες, οι βάσεις των σχολών φαίνεται ότι θα πάρουν την «κάτω βόλτα».

Μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης εξηγεί ότι τα Μαθηματικά και η Φυσική Κατεύθυνσης αποδείχθηκαν μαθήματα «αγκάθια» για τους υποψηφίους της Θετικής, γεγονός που αφενός δυσκολεύει την αριστεία και αφετέρου οδηγεί σε αποκλιμάκωση των βάσεων σε σχολές και τμήματα του δεύτερου και του τέταρτου επιστημονικού πεδίου. Επίσης, πτωτική πορεία αναμένεται να ακολουθήσουν οι σχολές του πέμπτου πεδίου (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης). Βασική αιτία είναι οι εντυπωσιακά χαμηλότεροι βαθμοί στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.

Μεικτές τάσεις βλέπει ο κ. Βαφειαδάκης στο πρώτο πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες), με τις Νομικές Σχολές, όμως, να διατηρούνται στο ύψος των περιστάσεων και να «ανεβάζουν» τις βάσεις τους. Μπορεί τα Αρχαία Ελληνικά να παίδεψαν τους διαγωνιζομένους, ωστόσο οι περιζήτητες σχολές Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών θα παραμείνουν «ψηλά», καθώς τα υπόλοιπα μαθήματα Κατεύθυνσης ευνόησαν τις καλές βαθμολογίες. Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΦΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει και άνοδος στις βάσεις των σχολών «φιλέτων» του πρώτου επιστημονικού πεδίου. Και αυτό γιατί οι επιτυχόντες δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τα Παιδαγωγικά Τμήματα, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί οι επιλογές τους.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας) προβλέπεται ότι θα καταγραφούν σταθεροποιητικές τάσεις λόγω των εύκολων θεμάτων που «έπεσαν» σε Βιολογία και Χημεία. «Βεβαίως, θα επηρεαστούν από τα Μαθηματικά και τη Φυσική Κατεύθυνσης που ρίχνουν τον μέσο όρο της βαθμολογίας των επιτυχόντων, αλλά τελικά το ένα ισορροπεί το άλλο» σημειώνει ο κ. Βαφειαδάκης. Προσθέτει, μάλιστα, ότι εκτός από τις Ιατρικές Σχολές, που παραδοσιακά έχουν τις υψηλότερες βάσεις, είναι πολύ πιθανό να έχουν αυξημένα μόρια εισαγωγής και τα παραϊατρικά τεχνολογικά τμήματα.

«Σφαγή» για μια θέση περιμένουν οι εκπαιδευτικοί αναλυτές ότι θα γίνει στις Στρατιωτικές Σχολές, των οποίων οι βάσεις θα εκτοξευθούν, λόγω και της περικοπής κατά 30% του αριθμού των εισακτέων.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, ωστόσο, από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί αισιοδοξούν ότι θα περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο των πολύ χαμηλών βάσεων. Εκτιμούν συγκεκριμένα ότι, παρά τη γενικότερη πτωτική πορεία των βάσεων, δεν θα υπάρξουν Σχολές στις οποίες τα παιδιά θα εισάγονται με λιγότερα από 6.000 μόρια, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια (μετά την κατάργηση της βάσης του «10»).

Με γνώμονα το οικονομικό

Στον αντίποδα, και φέτος, όπως όλα δείχνουν, οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό με γνώμονα την πόλη και όχι το γνωστικό αντικείμενο της σχολής. Εξάλλου, πρόκειται για «φιλοσοφία» που επικρατεί από το 2011 και διατηρείται λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας των οικογενειών να συντηρούν «δεύτερο ή τρίτο σπίτι». Ως εκ τούτου, η συντριπτική πλειονότητα των επιτυχόντων συμπληρώνει στο μηχανογραφικό δελτίο μόνο τις σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Αυτό τονίζει ο κ. Βαφειαδάκης: «Εχει δημιουργηθεί το φαινόμενο των μεικτών τάσεων στις ίδιες σχολές. Δηλαδή, βλέπουμε σχολές στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη να έχουν πολύ υψηλότερες βάσεις από τα ίδια τμήματα σε πόλεις της περιφέρειας».

Τυχεροί οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης

Οι «τυχεροί» των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν, φέτος, αναμφίβολα οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, τους οποίους η Εξεταστική Επιτροπή… φιλοδώρησε με βατά θέματα, σε αντίθεση με τους συμμαθητές τους στη Θετική και στην Τεχνολογική Κατεύθυνση. Τα πολύ δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά και στη Φυσική Κατεύθυνσης αναδεικνύουν τις αδυναμίες του συστήματος, αλλά και τις ανισότητες που δημιουργούνται, ζήτημα το οποίο έθεσαν από την πρώτη στιγμή εκπαιδευτικοί αλλά και επιστημονικές ενώσεις. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης αναφέρεται στις «κοινές» σχολές, δηλαδή σε όσες έχουν δικαίωμα πρόσβασης επιτυχόντες και από τις τρεις Κατευθύνσεις. Τις σχολές αυτές παραδοσιακά μονοπωλούν οι μαθητές της Θεωρητικής.

«Θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το φαινόμενο αυτό που αδικεί τα παιδιά που προέρχονται από τη Θετική και την Τεχνολογική Κατεύθυνση» υπογραμμίζει ο κ. Βαφειαδάκης, καθώς ρίχνονται στη διεκδίκηση θέσης στις ίδιες σχολές, αλλά με πολύ δυσκολότερα θέματα. Και συνεχίζει: «Θα δούμε λοιπόν και το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να γεμίζουν οι Παιδαγωγικές Σχολές και τα παραϊατρικά Τμήματα του τρίτου επιστημονικού πεδίου από επιτυχόντες της Θεωρητικής Κατεύθυνσης».

Η «αδικία» αυτή αποκαθίσταται σε έναν βαθμό, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής «αποκλείονται» από τις σχολές του πέμπτου πεδίου λόγω της δυσκολίας στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, στα οποία έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΦΕ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη που συγκροτήθηκε μέσω του σχεδίου ΑΘΗΝΑ και ο οποίος δημιουργεί «εντελώς καινούργιο τοπίο». Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος συμβουλεύει τους επιτυχόντες να βγάλουν από το μυαλό τους τις περσινές βάσεις και να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο με μοναδικά κριτήρια την επιθυμία τους και την οικονομική δυνατότητα της οικογένειάς τους.

Εύη Πανταζοπούλου

Πηγή: www.dimokratianews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δε θεωρώ ότι οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης είναι «τυχεροί» όπως δήλωσε ο κύριος Βαφειαδάκης.Συγκριτικά με τις άλλες κατευθύνσεις, σίγουρα τα θέματα της θεωρητικής κατεύθυνσης ήταν πιο βατά.Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι τα θέματα των αρχαίων ελληνικών ήταν περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά(4 αποσπάσματα με 3 ερωτήσεις ανάπτυξης στο γνωστό) και από τα πιο δύσκολα άγνωστα των τελευταίων ετών, αν όχι το δυσκολότερο σε συνδυασμό με τις αστοχίες της επιτροπής(το αναφορικό ὅ,τι που δόθηκε ως σύνδεσμος και όχι ως αντωνυμία και η λανθασμένη διατύπωση της άσκησης με τον εξαρτημένο υποθετικό λόγο) αλλά και το παράλληλο κείμενο στη λογοτεχνία δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή(κάτι που επισημάνθηκε και από τον καθηγητή κ.Γ.Γιατρωμανωλάκη σε άρθρο του στο Βήμα).Άλλωστε και στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας με θέμα ξεκάθαρα διατυπωμένο και εύκολο σχετικά, οι πλειοψηφία των μαθητών, σύμφωνα με πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα, κυμαίνεται μεταξύ 12-15. Γενικά πάντως είναι πολύ νωρίς και δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις, καθώς πολλές φορές το σκηνικό έχει ανατραπεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.