examsΣτα ίδια επίπεδα με πέρυσι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής σε Νομικές και Ιατρικές σχολές, ενώ πτωτική θα είναι η τάση σε Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές σε ιδρύματα της περιφέρειας.

Με την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων -για τους περισσότερους υποψήφιους- και ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην ανακοίνωση των βαθμολογιών οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία εστιάζουν στη δυσκολία των Μαθηματικών γενικής παιδείας, των Μαθηματικών και της Φυσικής κατεύθυνσης, των Αρχαίων Ελληνικών αλλά και γενικότερα στο γεγονός ότι σε πολλά εξεταζόμενα μαθήματα τα θέματα χαρακτηρίζονται ως μεγαλύτερης δυσκολίας από αυτά προηγούμενων ετών.

Για πρώτη φορά φέτος παρουσιάζεται το φαινόμενο επιλογής αντικειμένου σπουδών με κριτήριο τον τόπο των τμημάτων και των σχολών ως απόρροια της οικονομικής κρίσης και της δυσκολίας πολλών οικογενειών να υποστηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους σε άλλες πόλεις. Αποφασιστικής σημασίας είναι προφανώς ο αριθμός των εισακτέων, που έως τώρα δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στις 77.000, και επιπλέον ο αντίκτυπος που θα έχει το σχέδιο «Αθηνά» ιδίως όσον αφορά τα ΤΕΙ αλλά και το γεγονός ότι φέτος οι Αστυνομικές σχολές ουσιαστικά δεν θα δεχτούν εισακτέους.

Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων κάνει απολογισμό της διαδικασίας αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «α. Τα θέματα που επελέγησαν σε όλα τα μαθήματα ήταν σαφώς εντός της ύλης και επιστημονικά έγκυρα. β. Σε όλα τα μαθήματα τα θέματα ήταν σαφώς διαβαθμισμένα, κλιμακούμενης δυσκολίας. γ. Διευκρινίζεται για άλλη μία φορά ότι οι υποψήφιοι διαγωνίζονται κυρίως για τις θέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι για τους απόλυτους βαθμούς. δ. Καταβλήθηκε προσπάθεια να ζητηθεί από τους υποψηφίους να χρησιμοποιήσουν τη συνδυαστική τους σκέψη και την κριτική τους ικανότητα, στοιχεία άλλωστε που αναπτύσσονται στα σχολεία μας με την καθοδήγηση των καθηγητών μας».

ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Αναφερόμενος στο πώς θα κινηθούν οι βάσεις ο διευθυντής του εκπαιδευτικού οργανισμού «Πλαίσιο» και σύμβουλος εκπαίδευσης της «ΜτΚ» Βαγγέλης Παπαγιάγκου δίνει έμφαση στα μαθήματα που θεωρήθηκαν δύσκολα, στις επιλογές που θα κάνουν οι υποψήφιοι στα μηχανογραφικά δελτία αλλά και σε παράγοντες που αναμένεται να εξισορροπήσουν ενδεχόμενες πτωτικές ή ανοδικές τάσεις: «Όσον αφορά το 1ο επιστημονικό πεδίο, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι αντιμετωπίσαμε τα δυσκολότερα θέματα Αρχαίων Ελληνικών των τελευταίων ετών. Οι Νομικές σχολές ωστόσο ως κυρίαρχος πόλος έλξης, καθώς τα Παιδαγωγικά δεν είναι πλέον ελκυστικά, δεν αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα, ενώ ακόμη και άνοδος των βάσεων δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Οι σχολές μέσης ζήτησης ελλείψει επιλογών αναμένεται να σημειώσουν μικρή άνοδο, η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή σε πανεπιστήμια αστικών κέντρων. Οι υποψήφιοι του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου αντιμετώπισαν σε σχέση με πέρυσι δυσκολότερα θέματα σε Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης, ενώ είναι δεδομένη η δυσκολία των Μαθηματικών γενικής παιδείας για τη θετική και την τεχνολογική κατεύθυνση. Έτσι έχουμε ενδείξεις για πτώση των βάσεων σε σχολές πρώτης προτίμησης -εντονότερη στην περιφέρεια και με σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μάλλον να διατηρούνται σε επίπεδα ίδια με τα περσινά. Όσον αφορά σχολές μέσης ζήτησης -π.χ. Φυσικομαθηματικές και Γεωπονία- οι διαφοροποιήσεις μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα σημαντικές, στην περιφέρεια όμως θα έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις από σχολή σε σχολή. Στο 3ο επιστημονικό πεδίο -στις επιστήμες υγείας- παρά τη δυσκολότερη από πέρυσι Χημεία- οι Ιατρικές αλλά και οι υπόλοιπες σχολές του πεδίου διατηρούν τις βάσεις που ίσχυσαν πέρυσι, χωρίς να αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές ούτε σε σχολές πανεπιστημίων της περιφέρειας.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο -τις Οικονομικές σχολές- σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι δυσκολίες στα Μαθηματικά γενικής παιδείας ως μάθημα αυξημένης βαρύτητας σε συνδυασμό με τα απαιτητικά θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτιμήσεις των υποψηφίων που δεν θα επιλέξουν Αστυνομικές σχολές -λόγω του ότι δεν θα εισαχθούν άμεσα- οπότε θα στραφούν σε άλλες επιλογές. Για πρώτη φορά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε, εικάζουμε ωστόσο ότι σε μεγάλο ποσοστό θα επιλέξουν σχολές και τμήματα στις πόλεις όπου διαμένουν. Πρόκειται για περίπου 700-1.000 υποψήφιους, που, καθώς διαχέονται σε άλλα τμήματα, εκτιμάται ότι θα ισορροπήσουν την πτωτική τάση των βάσεων στις Οικονομικές σχολές. Πρέπει να σημειώσουμε ωστόσο ότι γενικότερα τα Οικονομικά έχουν πάψει να αποτελούν δέλεαρ στις προτιμήσεις των μαθητών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τέλος περιμένουμε να δούμε εάν θα προτιμηθούν σχολές και τμήματα ΤΕΙ που βρέθηκαν στη δίνη του σχεδίου ‘Αθηνά’».
Της Μαρίας Τερζούδη

Πηγή δημοσίευσης: www.makthes.gr

Πηγή αναδημοσίευσης:dimitrispavlakoudis.blogspot.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.