exams2Παρατείνεται η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους, καθώς όλα δείχνουν πως η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε υπουργείο Παιδείας και ΟΛΜΕ δεν έχει τέλος…
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να συκοφαντήσει τους εκπαιδευτικούς επικεντρωμένη στο επιπλέον δίωρο εργασίας, η αύξηση του ωραρίου τινάζει στον αέρα τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.

Αυτό που επισημαίνουν τα μέλη της ΟΛΜΕ, τα οποία συνεδριάζουν προκειμένου να καταλήξουν στην εισήγηση τους προς τις τοπικές ενώσεις, είναι ότι η αύξηση του ωραρίου εργασίας θα οδηγήσει σε 10.000 αποχωρήσεις αναπληρωτών καθηγητών. «Πέρυσι έγιναν προσλήψεις 15.000 αναπληρωτών, φέτος 12.500 και για του χρόνου ο προγραμματισμός είναι μόλις 2.000», επισημαίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό του πολεμικού κλίματος που έχει προκληθεί η δήλωση του μέλους της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, πως το υπουργείο Παιδείας διάλεξε την περίοδο και όχι η ΟΛΜΕ. Όπως επεσήμανε δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για απεργία αυτή την περίοδο.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο κ. Κοτσιφάκης τόνισε πως ο υπουργός απάντησε με γενικολογίες και πως δεν θέλησε να αναιρέσει το νόμο και το διάταγμα για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τα μέλη της ΟΛΜΕ, το πρόβλημα για αυτούς δεν είναι η αύξηση των 2 ωρών διδασκαλίας, αλλά οι επιπτώσεις αυτού του μέτρου που θα είναι οι υποχρεωτικές μετακινήσεις, αλλά και οι απολύσεις των εκπαιδευτικών. Επίσης τονίζουν πως οι συνεχείς περικοπές πλήττουν το χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ για το ενδεχόμενο της επιστράτευσης σημειώνουν πως είναι επικίνδυνο να το επιχειρήσει η κυβέρνηση και πως δεν συνάδει με το χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Όπως είναι φυσικό το θέμα έχει προκαλέσει και έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα αποφασίσουν να απεργήσουν. «Γνωρίζω πολλούς εκπαιδευτικούς, τουλάχιστον στην δική μου εκλογική περιφέρεια, που δεν συμφωνούν και δεν θα περάσει αυτή η απόφαση» είπε η κ. Ασημακοπούλου. Ξεκαθάρισε, μάλιστα ότι «οι εξετάσεις θα γίνουν είναι αδιαπραγμάτευτο».

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι τυχόν κινητοποιήσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι εις βάρος τους, σημείωσε όμως ότι «ήταν τουλάχιστον άκομψο να δημιουργούμε καταστάσεις με αιφνιδιαστικά Προεδρικά Διατάγματα» παίρνοντας αποστάσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Θα είναι μια άστοχη ενέργεια οι κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην ΕΡΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «οι καθηγητές διεκδικούν πράγματα που είναι δίκαια». Επιπλέον, δήλωσε ότι ο αγώνας των εκπαιδευτικών δεν είναι συντεχνιακός, «όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν μερίδα των ΜΜΕ και η κυβέρνηση. Είναι ένας αγώνας για την αναβάθμιση του σχολείου». Συμπλήρωσε πως «οι καθηγητές παρά τους εκβιασμούς που δέχονται, θα κάνουν ό,τι είναι καλύτερο και για τα παιδιά που δίνουν (σ.σ. εξετάσεις) και για την εκπαίδευση».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η τομεάρχης Παιδείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σταυρούλα Ξουλίδου: «Είναι νομοτελειακά βέβαιο, πως αυτές οι ακραίες πολιτικές θα οδηγήσουν σε εξαθλίωση και ηθική απαξία του δημόσιου σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται να απαντήσουν στον εκβιασμό της Κυβέρνησης με το μόνο όπλο που διαθέτουν, την απεργία, ενώ μαθητές και γονείς καθίστανται όμηροι της αδιαλλαξίας και της άκαμπτης πολιτικής της Κυβέρνησης».

Σε κάθε περίπτωση πάντως την τελική απόφαση θα την πάρουν οι τοπικές ΕΛΜΕ στις 15 Μαΐου. Για να προκηρυχθεί απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις απαιτείται πλειοψηφία 2/3.

Πηγή:www.oefe.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.