exams2Σε 20 μέρες οι φετινοί 100.000 υποψήφιοι θα κληθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες λόγω της αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, της αυξομείωσης των θέσεων των εισακτέων και της κατάργησης μιας σειράς από σχολές, χαρακτηρίζονται από έμπειρους εκπαιδευτικούς, ως ιδιαίτερες…

Όπως και πέρυσι, ακόμα περισσότερο φέτος, οι υποψήφιοι θα δώσουν προτεραιότητα στα τμήματα που βρίσκονται κοντά στο τόπο κατοικίας τους. Για την πλειοψηφία των οικογενειών η συντήρηση ενός ακόμα σπιτιού, αλλά και τα επιπλέον έξοδα που προκύπτουν είναι απαγορευτικά.

Αυτό αναμένεται να συμβεί ακόμα και αν χρειαστεί οι υποψήφιοι να θυσιάσουν την αγαπημένη τους σχολή. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στις υψηλόβαθμες, αλλά και στις μεσαίες σχολές των μεγάλων κέντρων (δεδομένου ότι κάποιες από αυτές διαθέτουν και λιγότερες θέσεις).

Την ίδια στιγμή, πάντως, αυτό αναμένεται να δημιουργήσει και μεγάλες ευκαιρίες για τμήματα της περιφέρειας, τα οποία αποτελούν μια καλή διέξοδο για όσους έχουν την οικονομική άνεση να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους. Τυχεροί θεωρούνται οι υποψήφιοι που μένουν στην περιφέρεια και έχουν κοντά τους κάποιο Α.Ε.Ι ή Τ.Ε.Ι.

Όπως κάθε χρόνο, εκτός από την αναλογία υποψήφιων – εισακτέων (φέτος οι εισακτέοι θα είναι περίπου κατά 5.000 λιγότεροι) και την αναλογία ζήτησης – προσφοράς, ο βασικός παράγοντας για την διαμόρφωση των βάσεων θα είναι η δυσκολία των θεμάτων. Όσο και αν η γενική εντολή του υπουργείου θα είναι για σαφή θέματα, με διαβάθμιση δυσκολίας, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον αστάθμητο παράγοντα που κάθε χρόνο ανεβοκατεβάζει τις βάσεις. Τα δύσκολα ή εύκολα θέματα, τα τυχόν λάθη και παραλείψεις θα είναι το βασικό στοιχείο για τα τελικά αποτελέσματα εισαγωγής. Όπως επισημαίνουν, πάντως οι εκπαιδευτικοί, οι καλά διαβασμένοι υποψήφιοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Καλύτερα είναι τα νέα για τους υποψήφιους των ειδικών κατηγοριών, όπως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, οι οποίοι θα διεκδικήσουν περίπου 10.000 επιπλέον θέσεις. Υπάρχουν, άλλωστε περιπτώσεις σχολών, σύμφωνα με τις περσινές βάσεις που οι πολύτεκνοι χρειάζονται ακόμα και 1.500 ή και 2.000 μόρια λιγότερα σε σχέση με την κατηγορία του 90%.

Πηγή: ΟΕΦΕ

Προηγούμενο άρθροΚόντρα στη Βουλή για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών
Επόμενο άρθροΣτρατιωτικές Σχολές
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.