Οι ιδιαιτερότητες των φετινών Πανελλαδικών

Σε λιγότερο από ένα μήνα οι φετινοί υποψήφιοι θα κληθούν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που έχουν διαμορφωθεί με το σχέδιο «Αθηνά».


129 τμήματα λιγότερα θα ανοίξουν τις πόρτες τους στους αυριανούς φοιτητές, με τις βάσεις σύμφωνα με έμπειρους εκπαιδευτικούς να αναμένεται να παρουσιάσουν ανοδική τάση, λόγω του μεγαλύτερου ανταγωνισμού και των λιγότερων θέσεων σε ιατρικές, νομικές, φιλολογικές σχολές και αρκετά ΤΕΙ.

Παρ’ όλα αυτά δεν θα είναι λίγες και οι περιπτώσεις που οι βάσεις θα πέσουν, καθώς σε αρκετές σχολές όπως οικονομικές, πολυτεχνικές και γεωπονικές οι θέσεις των εισακτέων αυξάνονται.. Στο σύνολό τους οι εισακτέοι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζονται λίγο από 76.000 όταν πέρυσι ανήλθαν σε 81.639.
Μεγάλη αναμένεται να είναι η ζήτηση και φέτος για τις περιζήτητες σχολές των ΤΕΙ που παρουσιάζουν μεγάλη απορρόφηση στην αγορά εργασίας, όπως τα τμήματα Φυσικοθεραπείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και τα τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Λογοθεραπείας.

Στα ύψη ο ανταγωνισμός και για τις στρατιωτικές σχολές με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να έχει γνωστοποιήσει πως την προκήρυξη για την εισαγωγή αναμένεται να συμπληρώσουν περισσότεροι από 20.000 (οι θέσεις σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι περίπου 800). Αυτό σε συνδυασμό με το «ψαλίδισμα» των θέσεων κατά 30%, κάνουν πιο δύσκολη την πρόσβαση στις στρατιωτικές ακαδημίες, οι οποίες είναι περιζήτητες, καθώς οδηγούν τους μελλοντικούς στρατιωτικούς απευθείας στην αγορά εργασίας.

Τι περιλαμβάνουν τα φετινά επιστημονικά πεδία:

  • 1ο Επιστημονικό Πεδίο

106 τμήματα πανεπιστημίων, 2 τμήματα στρατιωτικών σχολών, 6 τμήματα Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, 12 ΤΕΙ.

  • 2ο Επιστημονικό Πεδίο

90 τμήματα πανεπιστήμιων, 9 στρατιωτικών σχολών, 2 σχολές εμπορικού ναυτικού, 16 τμήματα ΤΕΙ.

  • 3ο Επιστημονικό Πεδίο

25 τμήματα πανεπιστημίων, 5 στρατιωτικών σχολών, 31 τμήματα ΤΕΙ.

  • 4ο Επιστημονικό Πεδίο

79 τμήματα πανεπιστημίων και πολυτεχνείων, 10 στρατιωτικών σχολών, 2 σχολές εμπορικού ναυτικού, 2 τμήματα Εκκλησιαστικών ακαδημιών, 87 τμήματα ΤΕΙ, 4 τμήματα ΑΣΠΑΙΤΕ.

  • 5ο Επιστημονικό Πεδίο

37 τμήματα πανεπιστημίων, 2 στρατιωτικών σχολών, 31 τμήματα ΤΕΙ, 2 τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων.

 

Προηγούμενο άρθροΛατινικά: Σύνταξη του post
Επόμενο άρθροΚριτήριο αξιολόγησης:ΑΕΙ Χαμηλού επιπέδου
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.