Odyssey7-238x300Για περισσότερα από 15 λεπτά, το θερμό χειροκρότημα των Ιταλών θεατών αγκάλιασε τη δική μας «Οδύσσεια» σε ελληνική απόδοση από Έλληνες ηθοποιούς. Στο Μιλάνο και συγκεκριμένα στο θεατρικό σανίδι του Piccolo Teatro Strehler, πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του διαχρονικού ομηρικού έπους, την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου. Το ιταλικό κοινό, ιδιαίτερα εκδηλωτικό, προσέφερε γενναιόδωρα την πολυπόθητη ανάταση του εμφανώς καταβεβλημένου ελληνικού ηθικού. Φαίνεται, πως η φήμη κάποιων ανθρώπων, δικαίως λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς η επιλογή του Αμερικανού σκηνοθέτη Robert Wilson, να στήσει αυτό το θεατρικό αριστούργημα, αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά, εύστοχη και επιτυχής.

Αναμφισβήτητα, η «Οδύσσεια» αποτελεί την αντανάκλαση της πραγματικότητας, μέσα από μια ποιητική απεικόνισή της. Ο Οδυσσέας έγινε το αιώνιο σύμβολο του μεγαλοπρεπούς ανθρώπου, που ΘΕΛΕΙ και ΞΕΡΕΙ να αγωνίζεται. Όσο κι αν τα εμπόδια της ζωής, βάλθηκαν να τον πτοήσουν, εκείνος αμύνθηκε. Ως μόνα όπλα άμυνας είχε τη θέληση, την προσμονή και τον πεισματικό αγώνα, για την επίτευξη του στόχου του. Η μορφή του Οδυσσέα, αποδεικνύει πως μια χούφτα μυαλό – αξίζει πολύ περισσότερο – από ένα ασκί γεμάτο δύναμη.

Η δεκαετής πάλη του Οδυσσέα με τα μανιασμένα κύματα και τους κακούς οιωνούς, αναδεικνύει το τεράστιο απόθεμα της ανθρώπινης αντοχής. Η περιπέτεια της ύπαρξης, δε σταματά, μέχρι το τέλος της ζωής του ανθρώπου. Η ζωή ορίζεται, ως η διαδοχή σκοπών, που επιτυγχάνονται, με το ξεδίπλωμα των αντοχών μας. Η Ιθάκη, ως πολυπόθητος προορισμός, σημαίνει: ταξίδι – παιδεμός – περιπέτεια – αγωνία. Είναι όμορφο να φτάνει κανείς στο τέλος, μέσα από το μόχθο της περιπέτειας κι όχι μέσα από την ανία της απραξίας.

Άξιοι πολλών συγχαρητηρίων, είναι οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν τη φήμη της Ελλάδας παγκοσμίως, μέσω της εν λόγω παράστασης. Πιο συγκεκριμένα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Οδυσσέα, υποδύεται με απόλυτη επιτυχία ο Σταύρος Ζαλμάς. Μια πλειάδα αξιόλογων Ελλήνων ηθοποιών, τον συνοδεύουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Νικήτας Τσακίρογλου, Ζέτα Δούκα, Αποστόλης Τότσικας, Λυδία Κονιόρδου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Άκης Σακελλαρίου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Μαριάννα Καβαλιεράτου, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Τσαμπουράκης, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Γιώργος Τζαβάρας, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γλάστρας.

Τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια κατασκευάστηκαν στα εργαστήρια του Piccolo Teatro di Milano, ενώ το ανεξίτηλο στίγμα της συγκεκριμένης παράστασης, επισφραγίζουν οι εξής:
Σύλληψη, Σκηνοθεσία, Σχεδιασμός σκηνικού, Σχεδιασμός φωτισμών: Robert Wilson
Κείμενο: Simon Armitage
Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου
Δραματουργία: Wolfgang Wiens
Συνεργάτες σκηνοθέτες: Ann-Christin Rommen / Tilman Hecker
Σχεδιασμός κοστουμιών: Yashi Tabassomi
Συνεργάτης – Σχεδιασμός σκηνικού: Stephanie Engeln
Μουσική επίβλεψη: Hal Willner
Συνεργάτης σχεδιαστής φωτισμών: Scott Bolman
Μετάφραση κειμένου στα ελληνικά – Δραματολογική υποστήριξη: Γιώργος Δεπάστας
Σχεδιασμός ήχου: Studio 19 – Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κουντούρης
Φωνητική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσσα Τριανταφύλλη
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Τσαγκάρη
Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σύρμα
Χωρίς να θέλω, να ωραιοποιήσω την άσχημη πραγματικότητα που μας περιβάλλει καθημερινά, θέλω να αναδείξω τον αγώνα, ως μόνη λύση. Εύστοχα, κάποιοι θα αναρωτηθείτε για το αντικείμενο του αγώνα σας, όπως και για το στόχο αυτού. Τα όνειρα του καθενός, ορίζουν το αντικείμενο και το στόχο, αλλά κυρίως την αντοχή. Γνωρίζοντας, όσα επιθυμείτε και ονειρεύεστε, εσείς ορίζετε τη διαδρομή και τον προορισμό. Τέτοιου είδους ταξίδια, γίνονται πλέον μόνο μέσω θαλάσσης, της οποίας τα κύματα είναι διαρκώς μανιασμένα! Έχοντας γνώση των εμποδίων που πρόκειται να αντιμετωπίσετε, τολμήστε να ξεκινήσετε το ταξίδι. Η πολυπόθητη Ιθάκη, θα διαφανεί για όλους, μόνο αν αντιμετωπίσουμε τις περιπέτειες του ταξιδιού, με το αθάνατο ελληνικό πείσμα, που μας χαρακτηρίζει διαχρονικά!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.