Η ιστορία έχει αποδείξει, πως σε δυσχερείς περιόδους διαχρονικά, η σωτηρία επέρχεται από τον τομέα εκείνο,

που οι αδαείς θεωρούν ρομαντικό και δευτερεύοντα. Όσο γονατισμένη κι αν είναι η οικονομία μιας χώρας, ουδέποτε θα πάψουν να αναδεικνύονται και να τιμώνται αυτά και αυτοί, που πραγματικά αξίζουν. Στη διάχυτη μιζέρια και ευτέλεια, όπου όλα και όλοι ισοπεδώνονται, υπάρχουν οι εξαιρέσεις, που θα έπρεπε να ορίζουν τον κανόνα. Αυτές οι εξαιρέσεις, αποτελούν, άλλωστε, την κινητήρια δύναμη για το «σήμερα» και την πολυπόθητη ελπίδα για το «αύριο». Πόσο ισοπεδωτικά, άραγε, θα ήταν όντως όλα, αν δε διαθέταμε, αυτή την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, την οποία λίγοι εκτιμούν και ακόμα λιγότεροι έχουν μελετήσει; Πόσο ανέφικτα θα έμοιαζαν όντως όλα, αν δε γνωρίζαμε άπαντες, ειδήσεις σαν τη σημερινή, που μακάρι να αποτελέσει λάμψη στις σκοτεινές ψυχές των μεμψίμοιρων και κακοπροαίρετων Νεοελλήνων;

Όχι ένα, αλλά δύο… από τα λεγόμενα Όσκαρ Πολιτισμού, γνωστά ως Europa Nostra, απέσπασε η πτωχευμένη Ελλάδα, επί των ημερών μας. Για το έτος 2013 δόθηκαν συνολικά 30 βραβεία, 6 εκ των οποίων θα λάβουν και το λεγόμενο «grand prix» (με έπαθλο 10.000 ευρώ) για τα σημαντικότερα επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς του 2013. Οι νικητές επελέγησαν από 200 υποψήφια έργα, που κατέθεσαν φακέλους στην αρμόδια επιτροπή. Τα βραβεία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει επενδύσει περισσότερα από 32 εκατ. ευρώ για τη συγχρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2007.

Υποστήριξη παρέχουν επίσης και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης διέθεσε 6 δισ. ευρώ για τον πολιτισμό, κατά την περίοδο 2007-2013. Από αυτό το ποσό 3 δισ. ευρώ προορίζονται για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, 2,2 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών, ενώ 775 εκατ. ευρώ διατίθενται για συγχρηματοδότηση πολιτιστικών υπηρεσιών, όπως επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση στις τέχνες και στην κληρονομιά, προώθηση διαδρομών πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α. Επιπλέον, 150 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσω των προγραμμάτων – πλαισίων της ΕΕ, για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη από το 1998.

Η κορύφωση των βραβείων, δηλαδή η τελετή απονομής τους, θα γίνει φέτος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ηρώδειο, στις 16 Ιουνίου, συμπίπτοντας με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οπότε η ανάγκη προβολής θα είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα. Θα προηγηθεί συνέδριο στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα ακολουθήσει η τελετή βράβευσης στο Ηρώδειο. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βραβεύεται για την Αποκατάσταση του Κεντρικού Κτιρίου των Προπυλαίων στην κατηγορία «Συντήρηση», ενώ ακόμα λαμβάνει βραβείο και στην κατηγορία «Ειδικές Υπηρεσίες», που δόθηκε στην ηρωική Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ).

Ευχή όλων είναι, να υπάρχουν συχνότερα, τέτοιες ευχάριστες ειδήσεις. Βέβαια, η πολυπόθητη κάθαρση στις ψυχές όσων αρέσκονται έως τώρα, μόνο σε δυσάρεστες ειδήσεις, ώστε να ικανοποιούν το ευτελές «εγώ» τους, θα επέλθει μόνο μέσω της καλλιέργειας ψυχής και πνεύματος. Όπως ο ελληνικός πολιτισμός βραβεύεται εν καιρώ κρίσης, έτσι και κάθε Έλληνας μπορεί να διακριθεί σε τόσο δυσχερείς περιόδους, αρκεί να το αξίζει πραγματικά. Καμία οικονομική κατάσταση μιας χώρας, δε δύναται ικανή να αποκρύψει τη λάμψη όσων πραγματικά αξίζουν. Αποτελεί προσωπική επιλογή, εξάλλου, η ευτυχία και η επιτυχία και μεγαλύτερη απόδειξη από αυτούς και αυτά που τιμώνται σε τόσο δυσχερείς περιόδους… δεν υπάρχει!

 

https://www.facebook.com/manolis.manos.311/

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.