Αποφασισμένο να προχωρήσει το σχέδιο «Αθηνά» φαίνεται το υπουργείο Παιδείας παρά τις όποιες αντιδράσεις έχει ήδη προκαλέσει η ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ξεκινήσει η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων τα οποία αναμένεται να είναι τρία: Το πρώτο δηλαδή θα αφορά τα θέματα των Πανεπιστημίων, το δεύτερο των Ομόσπονδων τμημάτων και το τρίτο θα συμπεριλάβει τις υπόλοιπες διατάξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω και να δηλώνει πως τα ξενόγλωσσα τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Α.Π.Θ δε θα συγχωνευθούν.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ θα μετατραπεί σε αυτόνομο τμήμα και δεν θα απορροφηθεί από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.

Όπως ανακοινώθηκε και στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ Αθήνας σχετικά με το τμήμα Προσχολικής Αγωγής της ΣΕΥΠ, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης του Ιδρύματος θα παραμείνει στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Αθήνας.

Αναστολή της εφαρμογής του σχεδίου «Αθηνά» προτείνει η ΠΟΣΔΕΠ

Σε ανακοίνωση που έβγαλε η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών Καθηγητών προτείνει:

• Να αναστείλει τη διαδικασία προώθησης του Σχεδίου με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, και παράλληλα να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας (κάτι που ποτέ δεν έκανε μέχρι σήμερα), με στόχο να διαμορφωθεί ένα σχέδιο, που θα έχει βασιστεί σε ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια και θα έχει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των πανεπιστημιακών, στοιχείο απαραίτητο για την επιτυχία του.

• Να μην προβεί στην κατανομή των εισακτέων, όπως εμφανίζεται στο σχέδιο «Αθηνά», που φτάνει να υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των εισακτέων σε κάποια Τμήματα, ανεξάρτητα από τη δυνατότητα εκπαίδευσης των Τμημάτων, γεγονός που θα οδηγήσει σε συνειδητή υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών.

• Να επισπεύσει την επαναλειτουργία της ΑΔΙΠ, η οποία αποτελεί το βασικό θεσμικό φορέα που προβλέπεται στο νόμο για τον καθορισμό των κριτηρίων για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τα Ιδρύματα και άλλους θεσμικούς φορείς, όπως η ΠΟΣΔΕΠ.

• Να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, με δεδομένο ότι στα Πανεπιστήμια έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό λόγω της μη αντικατάστασης των μελών ΔΕΠ που έχουν αποχωρήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.