exams3Το βλέμμα των υποψηφίων είναι στραμμένο πλέον στο τελικό μηχανογραφικό, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα θα περιλαμβάνει 97 λιγότερα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά τμήματα.

Μικρότερος θα είναι ο αριθμός των εισακτέων, αλλά και μειωμένος θα είναι ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων ανά σχολή. Σύμφωνα με έμπειρους εκπαιδευτικούς ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός αναμένεται να οδηγήσει και σε αύξηση των φετινών βάσεων.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι προσφερόμενες θέσεις θα είναι λιγότερες κατά 2.546, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο θα αυξηθούν κατά 2.367, στο 3ο θα μειωθούν κατά 25, στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα μειωθούν κατά 808 και στο 5ο θα είναι λιγότερες κατά 798.

Η μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των εισακτέων υπολογίζεται στα Τεχνολογικά Ιδρύματα με τον περιορισμό των θέσεων να φτάνει στο 30%.

Οι δημοφιλείς σχολές

Την ίδια ώρα μεγάλος αναμένεται να είναι ο ανταγωνισμός στις σχολές «φιλέτα» που είναι στην κορυφή των επιλογών των υποψηφίων. Οι Ιατρικές σχολές της χώρας θα δεχθούν φέτος 700 φοιτητές σε αντίθεση με 895 πέρυσι. 100 λιγότεροι φοιτητές θα περάσουν την πόρτα της Νομικής της Αθήνας, ενώ 50 μειωμένες θέσεις θα προσφέρει η Νομική της Θεσσαλονίκης. 200 λιγότερους εισακτέους θα έχουν επίσης τα τμήματα Φιλολογίας της Αθήνας

Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» σε αριθμούς

– 28 τμήματα που καταργούνται ή συγχωνεύονται θα λειτουργήσουν μεταβατικά έως το 2018.

– Χωρίς ιδρύματα μένουν 11 πόλεις: Άγιος Νικόλαος, Αίγιο, Αμαλιάδα, Αργοστόλι, Βέροια, Έδεσσα, Ιεράπετρα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Μουδανιά, Νάουσα.

– 49.675 υποψήφιοι θα εισαχθούν σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι σε αντίθεση με 51.485 πέρυσι.

– Κατά 4% μειωμένος θα είναι ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων.

– Παραμένουν στον πανεπιστημιακό χάρτη 20 τμήματα που αρχικά είχε προβλεφθεί να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν.

www.oefe.gr

Προηγούμενο άρθροΤα ζώα διδάσκουν… πολιτισμό!
Επόμενο άρθροΑρχαία Ελληνικά: Τα είδη του ἂν
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.