Μέχρι πρότινος, η φιλανθρωπία ήταν ένα «ψυχικό», που έκαναν οι περισσότεροι «για το καλό», μόνο κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών. Βέβαια, τα οικονομικά δεδομένα μιας χώρας, ουδέποτε επηρεάζουν τους «φύσει» μίζερους ανθρώπους, που ενδιαφέρονται μόνο για τη δική τους ευημερία… πατώντας πολλές φορές «επί πτωμάτων». Τρανή απόδειξη αυτού είναι, ότι διαχρονικά αξιοπρεπείς είναι εκείνοι που με μόχθο εξασφαλίζουν τα προς το ζην, ιδίως επί των ημερών μας. Είτε με λίγα, είτε με πολλά, εκείνοι που είναι πραγματικά φιλότιμοι, δεν αμαυρώνουν τις αξίες τους, ποτέ και για κανένα λόγο. Το πασίγνωστο ελληνικό φιλότιμο έκανε για μια ακόμα φορά το γύρο του κόσμου, με τους ασθενέστερους οικονομικά, να πρωτοστατούν σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, εν όψει των περασμένων εορτών.

Αν και επίσημα, η εορταστική περίοδος τελείωσε, η φιλανθρωπική δράση, ευτυχώς συνεχίζεται. Είναι εξάλλου, τόσο μεγάλη η αναγκαιότητα συνεισφοράς στο συνάνθρωπο, που η συμβολή μας, χαρακτηρίζεται πλέον αυτονόητη. Έτσι λοιπόν, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με την είσοδο του 2013, εγκαινιάζει μια σειρά εκδηλώσεων, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ενισχυθεί το συσσίτιο, που καθημερινά προσφέρεται σε άτομα που το χρειάζονται, από την Ενορία του Εσταυρωμένου στον Ταύρο. Σε μία μόνο γειτονιά παρέχονται 2.550 μερίδες φαγητού, όπως και 50 δέματα τροφίμων και πληθώρα φαρμάκων – ιατρικών εξετάσεων, κάθε μήνα! Μέσω αυτών, καλύπτονται οι στοιχειώδεις ανάγκες 85 συνανθρώπων μας, γι’ αυτό και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ως ημερομηνία διοργάνωσης του συγκεκριμένου bazaar, έχει οριστεί η 3η Φεβρουαρίου (11:00 – 18:00). Τα προς πώληση ρούχα, πρόκειται να διατεθούν στις συμβολικές τιμές των 5 – 10 – 15 και 20 ευρώ. Έτσι λοιπόν, ξεχωριστές δημιουργίες από την γκαρνταρόμπα τους, έχουν ήδη προσφέρει οι: Κάτια Δανδουλάκη, Πέμυ Ζούνη, Τζίνα Αλιμόνου, Έφη Μουρίκη, Μιμή Ντενίση, Εύη Χατζημιχαήλ, Ροδάνθη Σεντούκα, Μάγδα Πολυκανδριώτη, Βιβή Πολυκανδριώτη, Πόλυ Χρυσανθακοπούλου κ.α. Ο κατάλογος των προς διάθεση ρούχων είναι ακόμα ανοιχτός και προστίθεται με διάσημους ή μη φίλους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, που επιθυμούν, να δωρίσουν ρούχα και αξεσουάρ, για το εν λόγω bazaar. Έτσι, είναι καλοδεχούμενες οι προσφορές όλων, μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της εκδήλωσης.

Το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αποτελεί έμπνευση του διεθνώς πασίγνωστου σκηνοθέτη πολλών βραβευμένων ταινιών, όπως: «Κυριακάτικο ξύπνημα», «Στέλλα», «Ζορμπάς», «Τρωάδες», «Ηλέκτρα», «Ιφιγένεια», «Το κορίτσι με τα μαύρα», κ. α. Το 2004 συνέστησε το Ίδρυμα, με σκοπό τη μελέτη, διάδοση και υποστήριξη των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενώ το 2009 εγκαινιάστηκε η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος ( Πειραιώς 206 – Ταύρος). Το σύγχρονο κτίριο, συνολικού εμβαδού 6.810 τ.μ., αποτελεί στέγη πολυάριθμων δραστηριοτήτων, που προσδίδουν πολιτιστικό, αλλά και φιλανθρωπικό χαρακτήρα στο Ίδρυμα. Στα άμεσα σχέδια του Ιδρύματος, είναι η απονομή υποτροφιών σε νέους με ταλέντο, για να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες και να ενισχύσει το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας.

Η λέξη φιλανθρωπία, που στο μυαλό πολλών, ορίζει τη συμπόνια για το «κατώτερο άλλο», είναι καιρός να παρερμηνευθεί. Ουδείς κατώτερος του κακού μας εαυτού κι όταν αυτό το εμπεδώσουν άπαντες, θα απελευθερώσουν το αληθινό και ακομπλεξάριστο «εγώ» τους, με μόνο στόχο να πολεμήσουν τις αδυναμίες τους. Η δύναμη δε μετριέται ούτε σε χαρτονομίσματα, ούτε σε οφθαλμαπάτες, αλλά στον ψυχικό και πνευματικό πλούτο, που με κόπο αποκτάται. Το συναρπαστικό ταξίδι της ζωής εξάλλου, είναι τόσο απρόβλεπτο, όσο και οι εναλλαγές του. Αρκεί ένα μικρό βήμα για την πτώση κι ένα μεγάλο για την ανύψωση. Αργά ή γρήγορα, παίρνουμε ό,τι δίνουμε… κι αυτό θα πρέπει να συνοδεύει καθημερινά τη σκέψη και τη συνείδηση όλων!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.