Bazart από νέους εικαστικούς!

Bazart από νέους εικαστικούς!

«Ο μεν βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρά, ο δε καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσις χαλεπή» είχε πει, μεταξύ άλλων, ο πατέρας της Ιατρικής – Ιπποκράτης (460 – 377 π.Χ.) στους «Αφορισμούς» του. Στη μακροβιότητα της τέχνης συνηγόρησε ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης (1910 – 1989), υποστηρίζοντας πως: «Τα έργα τέχνης που δείχνουν μη ολοκληρωμένα, τελειώνουν μόνα τους με τον καιρό». Αναμφίβολα, είναι ευρέως αποδεκτή η ανεξίτηλη και ευεργετική δράση της τέχνης, ανά τους αιώνες. Πώς επιτυγχάνεται όμως αυτό σε δυσχερείς περιόδους, σαν αυτή που διανύουμε; Μα φυσικά, με τον διαχρονικά επιτυχή συγκερασμό της λογικής με το συναίσθημα. Κάθε γνώση καθίσταται στείρα, όταν δε συνοδεύεται από το μεγαλείο της ψυχής αυτού που την προάγει. Ο εκάστοτε επιστήμονας διακρίνεται μόνο για τις γνώσεις του, χωρίς να συνεπάγεται, ότι έχει την ικανότητα να τις μεταδώσει και να τις εφαρμόσει. Ο εκάστοτε καλλιτέχνης όμως, διακρίνεται για την ικανότητά του, να εκφράζει και να μεταδίδει τις γνώσεις του, μέσα από την εκλεπτυσμένη αισθητική του. Είναι πολυσύνθετη η δουλειά του καλλιτέχνη, καθώς ουδέποτε ακολουθεί μονοδιάστατες εύκολες διαδρομές.

Στη γενικότερη καταστροφολογία των ημερών μας, όπου μόνο οι πικρόχολοι σχολιασμοί του κάθε «απαίδευτου» διαδίδονται με ταχύτητα φωτός, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις άξιες αναφοράς, χωρίς να είναι ιδιαίτερα προβεβλημένες. Αναφέρομαι σε εκδηλώσεις, όπως το «10ο Bazart 2012 – 2013», που έχει ξεκινήσει από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 και πρόκειται να διαρκέσει έως τις 4 Φεβρουαρίου 2013. Ο στόχος του εν λόγω Bazaar είναι διπλός. Αφενός, να δώσει την ευκαιρία σε νέους εικαστικούς να παρουσιάσουν για πρώτη φορά τη δουλειά τους δωρεάν και αφετέρου να διαθέσει τα έσοδα για την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS. Το M Art Space ανέλαβε τη συγκεκριμένη διοργάνωση, προσφέροντας έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο τέχνης (Γκαλερί M Art), για τη συγκεκριμένη Έκθεση (Σόλωνος 10 και Ηρακλείτου, 2ος όροφος, Κολωνάκι). Το κόστος της διοργάνωσης και της διεξαγωγής καλύπτεται από τους χορηγούς, που αποτέλεσαν, εκτός των άλλων, πηγή έμπνευσης για τους εικαστικούς, δημιουργώντας ο κάθε ένας από ένα έργο εμπνευσμένο αποκλειστικά από τη δράση του χορηγού.

Πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης διοργάνωσης είναι η ζωγραφική, η γλυπτική, η φωτογραφία και το κόσμημα. Αναδεικνύεται η χρηστικότητα των προς πώληση κομψοτεχνημάτων, καταρρίπτοντας τον μύθο της απλής θέασης των έργων τέχνης. Τα γυαλί «παντρεύεται» με τα prints, το νήμα με το μέταλλο, ενώ η urban art μπαίνει σε χώρο. Οι συνδυασμοί χαρακτηρίζονται αναπάντεχοι, τα χρώματα καταιγιστικά και τα ανακυκλώσιμα υλικά ιδιαιτέρως χρηστικά. Μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου λοιπόν, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την Γκαλερί M Art, με ελεύθερη είσοδο (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 – 19:00, Σάββατο: 11:30 – 15:00).

Κάθε μορφή τέχνης ευεργετεί, θεραπεύει και λυτρώνει τις ψυχές αυτών που τη δημιουργούν, αλλά και τη θαυμάζουν. Η δύναμή της είναι ανυπέρβλητη και ο συγκερασμός των χρωμάτων της μοναδικός. Όταν μάλιστα, συνοδεύονται τέτοιες πρωτοβουλίες από φιλανθρωπικό σκοπό, τότε η αξία των έργων κρίνεται ανεκτίμητη. Η ισοπέδωση των πάντων και ο σχολιασμός αυτών αποτελεί την εύκολη διαδρομή. Η αναζήτηση και ανάδειξη όμως, της όασης μέσα στον βούρκο, αποτελεί δύσκολη υπόθεση, επί των ημερών μας. Ίσως γι’ αυτό, ευθύνεται το γεγονός, ότι αρεσκόμαστε ως λαός, να μην έχουμε μέτρο και να καταντάμε μικροπρεπείς, προκειμένου να καθιστάμε το «τίποτα» της δράσης μας – ως «κάτι». Το υγιές είναι να ασχολούμαστε με αυτά που τέρπουν την ψυχή μας και η μαγεία της τέχνης αναμφισβήτητα εντάσσεται σε αυτά. Αντιστεκόμαστε σθεναρά σε ό,τι και όποιον μας επιβαρύνει, όμως εστιάζουμε με αέναη και κοπιαστική αναζήτηση σε αυτά και αυτούς που αληθινά μας ευχαριστούν!

Μάρω Μπελντερτζή
Πτυχιούχος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος άδειας διδασκαλίας φιλολόγου. Από το 2006: διδάσκει σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διορθώνει και επιμελείται εφημερίδες και περιοδικά και αρθρογραφεί στον Φιλολογικό Ιστότοπο (Όνομα στήλης: "ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ").

Πτυχιούχος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος άδειας διδασκαλίας φιλολόγου. Από το 2006: διδάσκει σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διορθώνει και επιμελείται εφημερίδες και περιοδικά και αρθρογραφεί στον Φιλολογικό Ιστότοπο (Όνομα στήλης: "ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ").

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.