Χαρακτηριστικά παραδοσιακής ποίησης

  1. Έμμετρος στίχος και ομοιοκαταληξία (συνήθως).
  2. Η κεντρική ιδέα και το περιεχόμενο του ποιήματος προσεγγίζονται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
  3. Το ποίημα είναι χωρισμένο σε στροφές με ίσο αριθμό στίχων και αριθμό συλλαβών σε κάθε στίχο.
  4. Αποφυγή διασκελισμών[1].
  5. Προσεκτική επιλογή λέξεων (αποφεύγονται οι «αντιποιητικές» λέξεις) επιμονή στα σχήματα λόγου και στα εκφραστικά μέσα.
  6. Προσεγμένη γλώσσα. Προσπάθεια ώστε το ποίημα να απέχει πολύ από τον καθημερινό λόγο και φυσικά τον πεζό λόγο. Γίνεται χρήση ποιητικού (εξεζητημένου) λεξιλογίου.
  7. Στόχος του ποιήματος είναι η αισθητική απόλαυση μέσω της τήρησης των συμβάσεων.
  8. Υπάρχει αλληλουχία νοημάτων.
  9. Λυρισμός: περιγραφή και εξύμνηση συναισθημάτων ή ιδεών.
[1] Διασκελισμό έχουμε όταν δεν ολοκληρώνεται το νόημα σε ένα στίχο και συνεχίζεται στον επόμενο.

Προηγούμενο άρθροΛατινικά: Αλληλοπάθεια
Επόμενο άρθροΛατινικά: Αυτοπάθεια
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.