Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΜΙΑΣ. ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ».

Με τον συγγραφέα, ερευνητή και αρθρογράφο κ. ΓΙΩΡΓΟ Α. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ.

Μία ανάλυση βασισμένη σε απόσπασμα του έργου «Δημοκρίτου Περὶ εὐθυμίης», όπως αυτό διασώζεται στο «Στοβαίου Ανθολόγιον» (ΙΙΙ, 1, 210).

Η ομιλία κινηματογραφήθηκε στις 3 Ιουνίου 2018.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Ο Δημόκριτος (~460π.Χ – 370 π.Χ.) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους προσωκρατικούς φυσικούς φιλοσόφους, μαθητής του Λεύκιππου. Βασικό σημείο της διδασκαλίας του ήταν ότι η ύλη αποτελείτο από αδιάσπαστα και αόρατα στοιχεία, τα οποία αποκάλεσε μόρια.
Δυστυχώς κανένα από τα βιβλία του δεν έχει διασωθεί στην εποχή μας, με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα να είναι πολύ λίγα αυτά για τα οποία θα μπορούσαμε να είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζουμε ως προς τις θεωρίες που ανέπτυξε.

Ωστόσο, ο Στοβαίος στο «Ανθολόγιό» του συμπεριέλαβε ένα δικό του απόσπασμα, το οποίο προς μεγάλη μας έκπληξη δεν αναφέρεται στα άτομα της ύλης, αλλά στον «άνθρωπο ως άτομο» και ειδικότερα στον τρόπο βάσει του οποίου μπορούμε να αποκτήσουμε ψυχική γαλήνη ή «ευθυμία».

Το συγκεκριμένο απόσπασμα θα μπορούσαμε να το εκλάβουμε ως «κανόνες ζωής», διότι αποτελεί τις συγκεκριμένες εκείνες γνώσεις που θα πρέπει να διαθέτουμε προκειμένου να λειτουργήσουμε ως «πραγματικοί άνθρωποι» και να ασχολούμαστε κυρίως με την προσωπική μας ανάπτυξη και αυτοβελτίωση, προσδίδοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην ζωή μας την μέγιστη αξία.


Ο Ιωάννης Στοβαίος ήταν συγγραφέας ο οποίος έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Καταγόταν από τους Στόβους της Μακεδονίας (στην Παιονία).
Το γνωστότερό του έργο είναι το “ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΝ”, το οποίο αποτελείται από περισσότερα από 500 αποσπάσματα έργων ποιητών, φιλοσόφων και ρητόρων. Η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη καθώς χάρη σε αυτόν σώθηκαν αποσπάσματα χαμένων έργων.
Ο συγγραφέας θέλοντας να αφήσει στον γιο του Σεπτίμιο μιά παρακαταθήκη σοφίας, ώστε να διορθώσει τα ελαττώματα του χαρακτήρα του, συγκέντρωσε στο έργο του αυτό το απόσταγμα της σοφίας 204 φιλοσόφων και ιστορικών.
Το έργο εκτεινόταν σε τέσσερα βιβλία, αλλά δεν σώζεται ολόκληρο και μάλιστα σε αυτό έχουν γίνει μεταγενεστέρως επεμβάσεις. Η πρώτη έκδοση έγινε το 1536 στην Βενετία.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1969. Από μικρός έδειξε ενεργά το ενδιαφέρον του για την Αρχαία Ελλάδα μελετώντας φιλοσοφία και παρακολουθώντας πλήθος εξειδικευμένων μαθημάτων, με στόχο την εναρμόνιση της ζωής του με τα Ελληνικά Ιδεώδη.
Σπούδασε «Ελληνικό Πολιτισμό» στην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).
Από το 2010 παραδίδει ανελλιπώς σεμινάρια και διαλέξεις φιλοσοφικού περιεχομένου και αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.
Ασχολείται ιδιαιτέρως με την παλαιογραφία και την σύγχρονη απόδοση των αρχαίων κειμένων των μεγάλων μας Φιλοσόφων. Είναι μέλος του Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών.
Συνεργάζεται με την ψυχοθεραπευτική ομάδα «Theratree» (Awakening the Senses of the Soul) που έχει σκοπό την επίτευξη του «Εὐ Ζῆν» μέσα από την σύζευξη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας με την ψυχοθεραπεία. Συνεργάζεται επίσης με το κέντρο «Βιομιμητισμός Ελλάδος – Έρευνα και Καινοτομία» ως υπεύθυνος μοντέλων των αρχαίων πολιτισμών και ιδιαιτέρως του Ελληνικού.

Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα στην ιστοσελίδα: http://www.georgecharalampidis.gr



Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.