Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την διάλεξη: “ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ. ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΡΙΤΟ: ΕΡΩΣ “.

Αναλύει και τεκμηριώνει ο κος ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΓΟΝΙΔΕΛΛΗΣ, συγγραφέας, ερευνητής, τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η παρούσα διάλεξη είναι η τρίτη από έναν κύκλο τριών διαλέξεων για την «Κοσμογονία – Δημιουργία του κόσμου κατά τους αρχαίους Έλληνες», στις οποίες εξετάζεται το “ποιός”, “πῶς”,”πότε” και “γιατί” δημιουργήθηκε ο κόσμος, μέσα από τα αποκαλυπτικά κείμενα των αρχαίων Ελλήνων θεολόγων και φιλοσόφων, τα οποία κρύβουν πολλές και κρίσιμες απαντήσεις. Κινηματογραφήθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ., στις 17 Μαρτίου 2018.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Η κοσμογονική τριλογία ολοκληρώνεται με τον Έρωτα, ίσως το σπουδαιότερο απ᾿ τα κοσμογονικά στοιχεία, διότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να γίνει καμμία διεργασία στο Σύμπαν, καμμία ένωση στοιχείων και καμμία εξέλιξη, αφού αυτός είναι «κινοῦν αἴτιον» που προκαλεί τις ενώσεις των κοσμικών στοιχείων, καθώς «τα πάντα έλκονται μεταξύ τους, και παρακινούμενα το ένα με το άλλο, ενώνονται μεταξύ τους αιωνίως. Ο δε Έρως αυτών των στοιχείων είναι νοερός, και η συνουσία και το σμίξιμό τους ανέκφραστα».

Μέσα από μία ετυμολογική προσέγγιση, ο Έρως έχει τὰ χαρακτηριστικά του “παίρνω”, του “σηκώνω”, του “αρμόζω”, του “φέρω”, του “συναθροίζω”, του “διεγείρω”, του “ξεσηκώνω”, του “γονιμοποιώ”, του “εγείρομαι”, του “ορμώ” και του “ποθώ”, και τέλος έχει τα χαρακτηριστικά “της δυνάμεως της σφοδρής επιθυμίας και της θερμής αγάπης”.

Θεωρείται δε ως μία αρχέγονη, κοσμογονική δύναμις, απαραίτητη για την εδραίωση της τάξης, της αρμονίας και της ισορροπίας στον κόσμο και βέβαια δεν έχει καμμία σχέση με τον κατοπινό λαμπρό θεό που ακολουθεί την Αφροδίτη, που τρυπά τις καρδιές των ανθρώπων με τα βέλη του και τους ταλαιπωρεί με τα παιχνίδια του.

Στην βιντεοσκοπημένη αυτήν διάλεξη, ο κοσμογονικός Έρως περιγράφεται στις πραγματικές διαστάσεις του, οι οποίες είτε έχουν χαθεί είτε δεν έχουν ερευνηθεί.

Απόστολος Ε. Γονιδέλλης

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ Βιογραφικό σημείωμα κου Αποστόλου Ε. Γονιδέλλη: https://drive.google.com/file/d/17YRr…

Εικόνα τίτλων παρουσίασης: “Η επανένωση του Έρωτα και της Ψυχής”, περίπου 1789-1792. Έργο του Jean-Pierre Saint-Ours -Los Angeles County Museum of Art, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, Η.Π.Α.

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κον Απόστολο Γονιδέλλη για την πρόσκληση τηλεοπτικής καταγραφής και το σωματείο ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. για την ζεστή του φιλοξενία.

Δείτε το video στον παρακάτω σύνδεσμο

Αρχαία Ελληνική Κοσμογονική Τριάδα. Στοιχείο Τρίτο: ΕΡΩΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.