Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο μαθημάτων: ΠΛΑΤΩΝΟΣ “ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ”,
με την διδάκτορα κ. ΑΝΝΑ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ.

Τίτλος 34ου μαθήματος: ” Οι αρετές του Ουρανίου Έρωτος”,
(Λόγος του Αγάθωνος – Β΄ μέρος : “Συμπόσιον”, στ. 195e7-197e).

Το μάθημα παραδόθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ., στις 9 Ιανουαρίου 2018.

Εικόνα τίτλων παρουσίασης – “Οι ελεύθερες τέχνες με τα πνεύματά τους” 1878-1880.
Λάδι σε μουσαμά τοῦ Νικολάου Γύζη (1842-1901), Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα.

Συνοπτική παρουσίαση 34ου μαθήματος

Λόγος του Αγάθωνος – Β΄ μέρος : “Συμπόσιον”, στ. 195e7-197e

Στο δεύτερο μέρος του λόγου του, ο Αγάθων αναδεικνύει τις αρετές του Ουρανίου Έρωτος.

Η πρώτη αρετή από την οποίαν εμφορείται ο Ουράνιος Έρως είναι αυτή της Δικαιοσύνης, εφόσον αυτός, ως θεός, ούτε αδικεί θεούς ή ανθρώπους ούτε αδικείται από τους θεούς ή από τους ανθρώπους. Με αυτήν την έννοια, ο Ουράνιος Έρως υπερβαίνει τις αρετές, ενώ ταυτοχρόνως ο ίδιος αναδεικνύεται ως αιτία των αρετών που διέπουν το σύνολο του θείου και του ανθρώπινου κόσμου.
Η δεύτερη αρετή που χαρακτηρίζει τον Ουράνιο Έρωτα είναι αυτή της Σωφροσύνης, εφόσον αυτός υπερβαίνει τις ηδονές και τις επιθυμίες, η εγκράτεια των οποίων αποτελεί το αντικείμενο της αρετής αυτής.
Η τρίτη αρετή του Ουρανίου Έρωτος είναι αυτή της Ανδρείας, στο μέτρο που αυτός υπερβαίνει τον Άρη, τον πλέον ανδρείο από όλους τους θεούς.
Τέλος, η τέταρτη αρετή του Ουρανίου Έρωτος είναι αυτή της Σοφίας, μέσω της οποίας ο Αγάθων θα εκθέσει τον τρόπο με τον οποίο η Ιδέα του Αγαθού πληροί ολόκληρη την δημιουργία σε τρία επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο, είναι αυτό της Μουσικής Ποιήσεως, δηλαδή της δημιουργίας που εμφορείται από τις Μούσες και καθιστά τον άμουσο άνθρωπο, ποιητή του κάλλους.
Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της δημιουργίας του συνόλου των εμψύχων όντων, που έχει ως αιτία την Σοφία του Κάλλους του Ουρανίου Έρωτος.
Το τρίτο επίπεδο αφορά το σύνολο των τεχνών τις οποίες ο Ουράνιος Έρως μεταλαμπαδεύει, μέσω της διδασκαλίας του, στους δώδεκα εγκοσμίους θεούς.

Έτσι, ο Ουράνιος Έρως διδάσκει στον Απόλλωνα τις τρεις θείες τέχνες, την τοξευτική, την μαντική και την ιατρική. Επίσης, διδάσκει στον Ήφαιστο την τέχνη της μεταλλουργίας, που συμβολίζει την πρακτική σοφία και στην Αθηνά την τέχνη της υφαντουργίας, που συμβολίζει την θεωρητική σοφία. Ακόμη και ο εγκόσμιος Ζευς είναι μαθητής του Ουρανίου Έρωτος, εφόσον μαθαίνει από αυτόν την τέχνη του να κυβερνά τους θεούς και τους ανθρώπους.

Με αυτήν την έννοια, ο Ουράνιος Έρως αναδεικνύεται ως η αιτία που καθιστά την εγκόσμια δημιουργία “αγαθοειδή”. Υπό αυτό το πρίσμα, το σύνολο της εγκόσμιας δημιουργίας σώζεται από την κυριαρχία της Ανάγκης, δηλαδή της αμόρφου ύλης, μέσω της “πειθούς”, η οποία ενεργοποιείται μέσω του Ουρανίου Έρωτος, μέσα στον δημιουργικό νου, έτσι ώστε αυτός να προσδώσει μορφή και κάλλος στο άμορφο σύμπαν.

Βιογραφικά στοιχεία ομιλήτριας

Η Άννα Μαρκοπούλου σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Paris V της Σορβόννης, όπου το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Δίδαξε Φιλοσοφία της Παιδείας και Παιδαγωγική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) στην Αθήνα. Από το 2008 ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, με έμφαση στην πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία.

Δείτε το video στον παρακάτω σύνδεσμο

Πλάτωνος Συμπόσιον – Άννα Χ. Μαρκοπούλου. Μάθημα 34ον: Οι αρετές του Ουρανίου Έρωτος

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.