Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία «ΕΡΩΣ ΑΝΙΚΑΤΕ ΜΑΧΑΝ». Με τον συγγραφέα, ερευνητή και αρθρογράφο κ. ΓΙΩΡΓΟ Α. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ. Μία ανάλυση για τον Έρωτα και τον Αντέρωτα, βασισμένη στο τρίτο στάσιμο της τραγωδίας του Σοφοκλέους ΑΝΤΙΓΟΝΗ.

Η ομιλία κινηματογραφήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ Στην αρχαία ελληνική μυθολογία ο Έρως παρουσιάζεται ως μία διφυής θεότητα με την μορφή δύο διδύμων αδελφών που είναι γνωστοί με τα ονόματα Έρως και Αντέρως. Ποια είναι τα σύμβολα, τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες αυτών των δύο Ερώτων και πώς συμβάλλουν στην προσωπική μας εξέλιξη; Ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη, στο τρίτο στάσιμο, το γνωστό σε όλους «Έρως Ανίκατε Μάχαν» μας αποδεικνύει ότι γνωρίζει θαυμάσια την ύπαρξη του Έρωτα και του Αντέρωτα και μας δίνει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για την δράση τους. Παρόλα αυτά, επειδή ο τρόπος γραφής είναι εξαιρετικά κωδικοποιημένος, οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα κατανοητές. ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ (781 – 800)

ΣΤΑΣΙΜΟ ΤΡΙΤΟΝ

ΧΟ. Ἔρως ἀνίκατε μάχαν, (στρ.)

Ἔρως, ὃς ἐν κτήνεσι πίπτεις,

ὃς ἐν μαλακαῖς παρειαῖς

νεάνιδος ἐννυχεύεις,

φοιτᾷς δ᾽ ὑπερπόντιος ἔν τ᾽ 785

ἀγρονόμοις αὐλαῖς

καί σ᾽ οὔτ᾽ ἀθανάτων φύξιμος οὐδείς

οὔθ᾽ ἁμερίων σέ γ᾽ ἀνθρώ-

πων. ὁ δ᾽ ἔχων μέμηνεν. 790

σὺ καὶ δικαίων ἀδίκους (ἀντ.)

φρένας παρασπᾷς ἐπὶ λώβᾳ,

σὺ καὶ τόδε νεῖκος ἀνδρῶν

ξύναιμον ἔχεις ταράξας•

νικᾷ δ᾽ ἐναργὴς βλεφάρων 795

ἵμερος εὐλέκτρου

νύμφας, τῶν μεγάλων πάρεδρος ἐν ἀρχαῖς

θεσμῶν. ἄμαχος γὰρ ἐμπαί-

ζει θεὸς, Ἀφροδίτα. 800

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1969. Από μικρός έδειξε ενεργά το ενδιαφέρον του για την Αρχαία Ελλάδα μελετώντας φιλοσοφία και παρακολουθώντας πλήθος εξειδικευμένων μαθημάτων, με στόχο την εναρμόνιση της ζωής του με τα Ελληνικά Ιδεώδη και την επίτευξη του «Εὐ Ζῆν». Σπούδασε στο τμήμα «Ελληνικού Πολιτισμού» της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ. Παραδίδει σεμινάρια και διαλέξεις, αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Ασχολείται ιδιαιτέρως με την παλαιογραφία και την σύγχρονη απόδοση των αρχαίων κειμένων των μεγάλων μας Φιλοσόφων. Είναι μέλος του Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών και του ερευνητικού κέντρου «Βιομιμητισμός Ελλάδος», ως υπεύθυνος μοντέλων των αρχαίων πολιτισμών και ιδιαιτέρως του Ελληνικού. Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα στην ιστοσελίδα: http://www.georgecharalampidis.gr

Εικόνα τίτλων παρουσίασης – Ελαιογραφία: “Αφροδίτη και Έρως” Έργο του Giovanni Antonio Pellegrini (1675-1741)

Δείτε το video στον παρακάτω σύνδεσμο

Έρως ανίκατε μάχαν

 

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.