Ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Α.Π.Θ. ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ διοργανώνει μουσειοπαιδαγωγικό σεμινάριο 8 ωρών με θέμα “Ξαναβλέποντας τα μουσεία”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Συλλόγου (Μπρούφα 12) από 13/2/2018 έως 24/4/2018. Διδάσκει και συντονίζει η Φιλολόγος-Μουσειολόγος κ. Έλσα Μυρογιάννη.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Επιμορφωτικό σεμινάριο 8 ωρών

 Έλσα Μυρογιάννη, «Ξαναβλέποντας τα μουσεία»

 

 

Τι είναι ένα μουσείο;

Ένας χώρος όπου βαριόμαστε, καθώς αντικρίζουμε ανάκατα νεκρά αντικείμενα που δεν σχετίζονται με μας ή ένα μέρος όπου μπορούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο, να απολαύσουμε, να φανταστούμε και να γίνουμε δημιουργικοί; Ή μήπως τίποτα απ’ όλα αυτά;

Πώς, πότε, πού και γιατί δημιουργήθηκαν τα πρώτα μουσεία; Θα υπάρχουν πάντα ή οι κοινωνίες θα μπορούσαν να υπάρξουν μια χαρά και χωρίς αυτά;

Πώς μπορούμε να κάνουμε τα μουσεία ελκυστικά για μας και τους μαθητές μας και πώς μπορούμε να έχουμε το μεγαλύτερο κέρδος από μια μουσειακή επίσκεψη;

 

Στο σεμινάριο θα σκεφτούμε πάνω σε όλα αυτά, θα εξετάσουμε καλές πρακτικές και θα δημιουργήσουμε τα δικά μας εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Όλα αυτά θα γίνουν με συζήτηση, μικρές εργασίες, παρουσιάσεις και ατομικές επισκέψεις στα μουσεία της Θεσσαλονίκης.

Σε όσους παρακολουθήσουν όλη τη σειρά θα χορηγηθεί βεβαίωση.

 

Χρονοδιάγραμμα

 

Τα εργαστήρια θα γίνονται ημέρα Τρίτη, ώρες 18.00΄ με 20.00΄ στo γραφείο του Φιλόλογου, Μπρούφα 12.

 

13 Φεβρουαρίου 2018: υλικός πολιτισμός, αξία των αντικειμένων, συλλογές, δημιουργία και ιστορία των μουσείων, κύρια χαρακτηριστικά των πρώτων ελληνικών μουσείων.

 

27 Φεβρουαρίου 2018: μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργία, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού προγράμματος, καλές πρακτικές.

 

13 Μαρτίου 2018: προτάσεις των συμμετεχόντων για δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος σε μουσεία της Θεσσαλονίκης.

 

24 Απριλίου 2018: παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που δημιουργήθηκαν (και ενδεχομένως εφαρμόστηκαν), σχολιασμός, αξιολόγηση.

 

Έλσα Μυρογιάννη

Φιλόλογος-Μουσειολόγος

 

αίτηση σεμιναρίου μουσειολογίας 2018

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.