Του Νίκου Τσούλια

Συμβαίνουν κι αυτά στους δύσκολους καιρούς μας…

· Ο Υπουργός Παιδείας αντί να απολογείται για τη διάλυση της εκπαίδευσης λόγω των απανωτών μνημονιακών μέτρων και των περιοριστικών οικονομικών πολιτικών της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., ισχυρίζεται ότι όλα αυτά γίνονται για να «εδραιωθεί μια κανονικότητα σ’ όλο το φάσμα της εκπαίδευσης»!

· Ο Υπουργός Παιδείας αντί να δίνει μια κάποια εξήγηση για το πώς γίνεται σε μια «κανονική έναρξη της σχολικής χρονιάς» – κατά τη δική του επαναλαμβανόμενη άποψη – να έχουμε χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών σ’ όλη τη χώρα, σε κάθε νησί και σε κάθε πόλη, ισχυρίζεται ότι για πρώτη φορά είχαμε μια τόσο καλή εξέλιξη…

· Ο κ. Γαβρόγλου αντί να νιώθει κατηγορούμενος γιατί τα ΕΠΑ.Λ. είναι σε πλήρη αποδόμηση και φέτος θα έχουμε αρνητικό ρεκόρ μαθητών όλων των εποχών στα ΕΠΑ.Λ., σιωπά σα να μη συμβαίνει τίποτα και δεν δίνει, ως οφείλει και όπως έχει δεσμευτεί στην ΟΛΜΕ, τα στατιστικά στοιχεία των εγγραφών μαθητών στην Α΄ Τάξη των ΕΠΑ.Λ.

· Ο κ. Γαβρόγλου αντί να νιώθει ενοχή για το ότι παραδίδει τους μαθητές της Γ’ Λυκείου στα φροντιστήρια, γιατί δεν υπάρχουν ακόμα καθηγητές για να κάνουν ούτε τα μαθήματα του Προσανατολισμού σ’ όλα τα λύκεια έναν μήνα μετά την …έναρξη των μαθημάτων, ομολογεί πλέον και τη θεσμική διάλυση του λυκείου! Συγκεκριμένα, δηλώνει με περισσή έπαρση ότι «επιλογή της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώνονται οι σπουδές στη β’ λυκείου και η γ’ λυκείου να είναι ένα προπαρασκευαστικό έτος, χωρίς να χάνει το σχολικό της χαρακτήρα»!

Αυτό που δηλώναμε όλοι οι εκπαιδευτικοί ότι η Γ΄ λυκείου μετατρέπεται σε προπαρασκευαστικό έτος και ο κ. Γαβρόγλου το απέκρουε μέχρι χθες, σήμερα το ομολογεί ρητά και κατηγορηματικά ότι είναι επιλογή του!

Τελικά, το λύκειο θα είναι ένα φάντασμα. Η Α΄ τάξη θα ανήκει στην υποχρεωτική εκπαίδευση και το πρόγραμμά της θα είναι ενταγμένο στο γυμνάσιο και η Γ’ τάξη θα θυσιαστεί ως Ιφιγένεια στο βωμό των πανελλαδικών εξετάσεων. Θα έχουμε δηλαδή ένα λύκειο με μόνο μια τάξη, τη Β΄, για να υπηρετεί τους στόχους λυκείου, του πιο κρίσιμου θεσμού της εκπαίδευσής μας και της γενικής παιδείας!!

Αλλά ο κ. Υπουργός Παιδείας πάει και πιο πέρα. Αποφαίνεται με εμφαντικό τρόποι ότι «ως κυβέρνηση θέλουμε να αναδείξουμε τις παθογένειες και τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση και να είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, ανεξάρτητα αν οι φορείς των μικροσυμφερόντων είναι αριστεροί, κεντρώοι, ή συντηρητικοί». Αυτοχρίζεται λοιπόν ο κ. Γαβρόγλου και ως ο μόνος τιμητής των μεγάλων συμφερόντων της εκπαίδευσης και της χώρας και έχει να αντιμετωπίσει όλους εμάς τους υπόλοιπους που θέλουμε να βλάψουμε την εκπαίδευση…

Βρισκόμαστε σε ένα δομικό και θεσμικό ξεθεμελίωμα και των δύο τύπων λυκείων της χώρας μας. Προκύπτει λοιπόν ευθύνη στο εκπαιδευτικό κίνημα, σε όλες τις συλλογικές εκφράσεις του: ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ, Συλλόγους Διδασκόντων, να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για τον απαράδεκτο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας και να διαμορφώσει το δικό του πρόγραμμα αντιμετώπισης αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής προβάλλοντας βέβαια και την πρότασή του για το Λύκειο, Γενικό και Επαγγελματικό.

anthologio.wordpress.com

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.