Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και επαγγελματίες του χώρου των Ανθρωπιστικών Σπουδών με θέμα Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Επιστημονικός υπεύθυνος του σεμιναρίου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Μανώλης Πατηνιώτης.

Το σεμινάριο θα διενεργηθεί σε επτά 2ώρες συναντήσεις από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο 2017 και στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Τη δεκαετία του 2000 έκανε σταδιακά την εμφάνισή του ένας όρος που προσπαθούσε να αποτυπώσει μια νέα πραγματικότητα στον ακαδημαϊκό χώρο: Digital Humanities. Όπως αποδείχτηκε στην πορεία, αυτή η νέα πραγματικότητα δεν ανήκει ούτε στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες ούτε στην τεχνολογία και τις επιστήμες της πληροφορίας. Ορίζει τον δικό της χώρο και εν πολλοίς αναιρεί την καθιερωμένη διάκριση ανάμεσα σε «ανθρωπιστικές» και «θετικές» επιστήμες. Πρόκειται για την περιοχή όπου η γλωσσολογία συναντά την υπολογιστική τεχνολογία, η ανθρωπολογία εξερευνά τα δίκτυα που ενοποιούν τον φυσικό και τον εικονικό κόσμο, οι παραστατικές τέχνες καταλύουν τα όρια ανάμεσα στη σκηνή και το εργαστήριο και η ιστορία μετασχηματίζεται μέσω της πληροφορικοποίησης των μέσων διαχείρισης της ανθρώπινης μνήμης.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για τον χώρο του ψηφιακού, όπως κι αν τον αντιλαμβάνονται όσες και όσοι τον μελετούν ή εργάζονται σε αυτόν. Και είναι αλήθεια ότι τον αντιλαμβάνονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο καθένας κι η καθεμιά έχει μια μερική θεώρηση ενός φαινομένου που ακόμα είναι αδύνατο να περιγραφεί με συνεκτικό τρόπο, αλλά αναντίρρητα μετασχηματίζει το σύνολο της βιωμένης εμπειρίας.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Μέσω των διαλέξεων, οι εισηγητές και οι εισηγήτριες θα επιχειρήσουν να εξερευνήσουν το «ψηφιακό οικοσύστημα», θα φέρουν στο φως σημαντικές όψεις και πρακτικές των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών, θα συζητήσουν την ιδιαιτερότητά τους και θα σκιαγραφήσουν το νέο, διευρυμένο πλαίσιο της ανθρώπινης εμπειρίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο παρακαλούμε να συμπληρώσετε την αντίστοιχη αίτηση.

Αιτήσεις δεκτές έως και τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος

Κόστος συμμετοχής: 50,00€ και 25,00€ για φοιτητές και ανέργους

Υλικό

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.