Η βιβλιοθήκη ενός σπουδαίου επιστήμονα, του Rudolf Kalman, προστέθηκε πρόσφατα στη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και αποτελεί πλέον τμήμα της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του.

Ο Rudolf E. Kalman γεννήθηκε στην Ουγγαρία ενώ έζησε και διέπρεψε επαγγελματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός, μαθηματικός και εφευρέτης. Έγινε περισσότερο γνωστός χάρη στο «φίλτρο Kalman» που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του περασμένου αιώνα και είναι ένας μαθηματικός αλγόριθμος που χρησιμοποιείται ευρέως στην τεχνολογική έρευνα σε συστήματα ελέγχου και στον τομέα της πλοήγησης.

Ήταν μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών και στην διάρκεια της ζωής του είχε βραβευτεί και τιμηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Ενδεικτικά, το 1985 έγινε αποδέκτης του Kyoto Prize στην Ιαπωνία ενώ το 2009 ο αμερικανός Πρόεδρος Obama τον τίμησε για το σύνολο του έργου του με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Βιβλιοθήκη του που είναι μια ευγενική δωρεά της συζύγου του Κωνσταντίνας Kalman στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη αποτελείται από βιβλία μηχανολογίας, φυσικής, μαθηματικών και άλλων επιστημών, από πλήρεις σειρές περιοδικών εκδόσεων και από δημοσιευμένες μελέτες και άρθρα του.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.