Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με χαρά ανακοινώνει την πρόσφατη πρόσκτηση της βιβλιοθήκης του επιφανούς Ομηριστή, καθηγητή Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης (1929-2016) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε προπτυχιακά στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια της Γερμανίας. Διδάκτωρ εντεταλμένος υφηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ έως το 1967. Απολύεται, συλλαμβάνεται και βασανίζεται από τη στρατιωτική χούντα. Επανέρχεται και παραμένει καθηγητής της ίδιας Σχολής από το 1975 έως το 1996. Δίδαξε, επίσης, σε πολλά καταξιωμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Από το 1994 έως το 2001, διετέλεσε πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Μετέφρασε και τα δύο ομηρικά έπη, Οδύσσεια και Ιλιάδα. Έγραψε βιβλία, μονογραφίες και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, που, εν μέρει ή εν όλω μετέφρασε.  Συγχρόνως, μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για μείζονες νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους.

Η βιβλιοθήκη, ευγενική χορηγία της οικογένειας Μαρωνίτη προς το Ίδρυμα, έχει έντονο φιλολογικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, με σαφή παρουσία του Ομηρικού στοιχείου. Δευτερεύον κομμάτι της συλλογής, αλλά εκτεταμένο, αφορά στη σύγχρονη Φιλοσοφία. Τη συλλογή πλαισιώνουν πολλά γνωστά, σύγχρονα φιλολογικά περιοδικά.

Σε εύλογο χρόνο αναμένεται η ολοκλήρωση της δωρεάς, με την προσθήκη σε αυτήν και του προσωπικού αρχείου του Καθηγητή.

Δείτε περισσότερα για την Ιστορική Βιβλιοθήκη πατώντας εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.