Νεοελληνική Γλώσσα Γ´ Γυμνασίου: 6η Ενότητα – Εθελοντισμός (Κριτήριο αξιολόγησης)

Κείμενο: Εθελοντισμός

Εθελοντισμός είναι η ηθελημένη και μη αμειβόμενη δραστηριοποίηση των πολιτών, για την επίτευξη κάποιων στόχων που αποβλέπουν στο καλό του συνανθρώπου, της κοινωνίας και του συνόλου γενικότερα. Η προσφορά εθελοντικής υπηρεσίας έχει πολλές μορφές δράσεων και όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν σ’ αυτές. Πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δραστηριοποιούνται σε τέτοιες κοινωνικές δραστηριότητες. Παράλληλα, μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι 3 στους 10 Ευρωπαίους ισχυρίζονται ότι δραστηριοποιούνται σε εθελοντικές δράσεις.

Ωστόσο, 7 στους 10 δεν είναι εθελοντές και αντιμετωπίζουν φραγμούς στο να γίνουν. Εξαιτίας, της πίεσης χρόνου, των φτωχών οικονομικών πηγών, και ενός αισθήματος που τους καθιστά αδύνατους στο να γίνουν εθελοντές. Έτσι, η αρνητική εικόνα του εθελοντισμού πηγάζει από τις εποχές που ο εθελοντισμός ήταν μάλλον ένα υποχρεωτικό καθήκον από τις έντονες διακρίσεις που υπήρχαν μεταξύ των ανθρώπων, από την απουσία νομικής κατοχύρωσης των εθελοντικών δράσεων. Τέλος, εμπόδιο αποτέλεσε και εξακολουθεί ν’ αποτελεί η ελλιπής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα εθελοντισμού.

Το 2011 θα εορταστεί η 10η επέτειος του Διεθνούς Έτους Εθελοντών των Ηνωμένων Εθνών. Το Διεθνές Έτος Εθελοντισμού έδειξε πως όταν δημόσια αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στους εθελοντές και στην κοινωνική τους συμβολή, οι κυβερνήσεις και οι ενδιαφερόμενοι δεσμεύονται ν’ αναλάβουν τέτοιες υποχρεώσεις για να ενισχύσουν τις εθελοντικές δράσεις.

Εφ. Το Βήμα

 

ΘΕΜΑΤΑ

Θέμα 1ο

Από πού πηγάζει σύμφωνα με το κείμενο η αρνητική εικόνα για τον εθελοντισμό;

 

Θέμα 2ο

1.Να εντοπίσετε τον τρόπο ανάπτυξης της πρώτης παραγράφου του κειμένου.

2.Παράλληλα, Ωστόσο, Έτσι, Τέλος. Τι δηλώνουν οι παραπάνω διαρθρωτικές λέξεις που συμβάλλουν στη συνοχή του κειμένου;

3.Να γράψετε τα συνώνυμα των παρακάτω τύπων: ηθελημένη, ελλιπής, ισχυρίζονται, αποβλέπουν.

4.Να σχηματίσετε προτάσεις με τις παρακάτω λέξεις: διακρίσεις, δεσμεύονται, πηγάζει, δραστηριοποιούνται.

5.Το Διεθνές Έτος Εθελοντισμού έδειξε πως όταν δημόσια αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στους εθελοντές και στην κοινωνική τους συμβολή, οι κυβερνήσεις και οι ενδιαφερόμενοι δεσμεύονται ν’ αναλάβουν τέτοιες υποχρεώσεις για να ενισχύσουν τις εθελοντικές δράσεις. Να εντοπίσετε και να αναγνωρίσετε τις δευτερεύουσες προτάσεις της παρακάτω περιόδου.

Θέμα 3ο (Παραγωγή λόγου)

Σε ένα άρθρο που θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου σας να αναφερθείτε στη σημασία που έχει ο εθελοντισμός και γενικότερα το φαινόμενο της κοινωνικής προσφοράς την εποχή μας στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη (200-250 λέξεις).

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.