Για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά, αλλάζει ο αριθμός των εισακτέων λίγες μέρες αφού έχει ανακοινωθεί! Μια λύση βέβαια που αποδείχθηκε μονόδρομος για το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διορθωθεί μια αδικία σε βάρος εκατοντάδων παιδιών, από την έλλειψη προγραμματισμού και την προχειρότητα στις αποφάσεις του.

Παράλληλα όμως, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι διοργανώνει και “διπλές πανελλαδικές εξετάσεις” καθώς όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του κ. Γιάννης Παντής σε συνάντηση του με την Ομοσπονδία των γονέων μαθητών, οι επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, που θα γίνουν για όσους μαθητές εμφανίσουν προβλήματα υγείας τον Ιούνιο, θα γίνουν τελικά σε όλα τα μαθήματα…

Τι θα εμποδίσει σ’ αυτή την περίπτωση, έναν μαθητή που εμφανίσει κακές επιδόσεις στα 3 από τα 4 μαθήματα του επιστημονικού του πεδίου, να δηλώσει ασθένεια τον Ιούνιο στο 4ο και να ξαναδώσει πανελλαδικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο σε όλα, με τις βάσεις άλλωστε που θα έχουν διαμορφώσει νωρίτερα οι επιτυχόντες του Ιουνίου;

Πλέουμε δυστυχώς με ακυβέρνητο καράβι στα φουρτουνιασμένα νερά ενός αχαρτογράφητου εκπαιδευτικού ωκεανού, με τα κύματα που δημιούργησε η πολυετής κρίση και οι ελλείψεις της, αλλά και τις εγκληματικές συνέπειες στην ζωή χιλιάδων νέων, μιας ανεύθυνης ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας.

Δεν είναι εύκολο πλέον να διατυπωθεί αίτημα διόρθωσης των σφαλμάτων που έγιναν προς το Υπουργείο Παιδείας, καθώς η βλάβη μοιάζει πια μη αναστρέψιμη.

Στον επίλογο μιας προκαταρκτικής περιόδου πριν τις πανελλαδικές (θα είναι άραγε επίλογος;) το Υπουργείο Παιδείας, αφού ανακοίνωσε αρχικά μείωση έως και 20% εφέτος στους φετινούς εισακτέους των Σχολών υψηλής ζήτησης, αποφάσισε τελικά να το πάρει πίσω.

Κάτι που βεβαίως είναι θετικό για εκείνους που θα αδικούνταν κατάφωρα, αλλά η διαδικασία πίσω από αυτό δημιούργησε μια θανάσιμη πληγή, στο σώμα, ενός ήδη βαριά νοσούντος θεσμού.

Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Παιδείας, θέλησε αρχικά να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των θεσμών για σταδιακή μείωση του συνολικού αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ, θεώρησε φαίνεται ως πλέον φιλολαϊκό τη μείωση των εισαγομένων σε ορισμένες από τις Σχολές και Τμήματα υψηλής   ζήτησης. Η ανακοίνωση αυτών των αποφάσεων έγινε μετά τις δηλώσεις των υποψηφίων και την δήλωση ή μη και πέμπτου μαθήματος, που ανοίγει τη δυνατότητα για δεύτερο πεδίο.

Μην λησμονήσουμε δε, ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείουκ. Γιάννης Παντής σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε ότι τη Δευτέρα το Υπουργείο Παιδείας θα προβεί σε μία πρωτοφανή για τα χρονικά κίνηση να ανοίξει εκ νέου τα μηχανογραφικά δελτία για να δηλώσουν οι μαθητές και 5ο μάθημα εξέτασης, καθώς όπως είπε «… αυτό είναι που ζητούν οι γονείς»! Είναι νομίζουμε προφανές σε κάθε λογικό άνθρωπο ότι είναι αδύνατον ένας μαθητής να προετοιμαστεί επαρκώς σε 5ο μάθημα μέσα σε δύο μόλις μήνες. Στην ουσία η κίνηση που προανήγγειλε ο κύριος Γενικός Γραμματέας είναι ένα ακόμα πολιτικό τερτίπι και ένας εμπαιγμός προς τους υποψήφιους.

Θεωρούμε ότι αυτή η δήλωση δεν έχει πλέον κανένα λόγο υλοποίησης και περιμένουμε τη διάψευση της.

Οι θέσεις της ΠΡΩΠΑΙΔΕΙΑ είναι σαφείς για το στρατηγικής σημασίας ζήτημα των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Πιστεύουμε ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε σταδιακή μεν αλλά δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, ώστε σε βάθος χρόνου η χώρα μας να φθάσει στο μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης. Για να γίνουν όμως αυτά θα πρέπει ένας σχεδιασμός να κινηθεί παράλληλα σε πολλά επίπεδα, δηλαδή

• Να αλλάξει ριζικά το εκπαιδευτικό πρότυπο σε όλο το εκπαιδευτικό οικοδόμημα ξεκινώντας από το προνήπιο και το νηπιαγωγείο,

• Να αλλάξει μέσα στην ελληνική οικογένεια ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει και σχεδιάζει το μέλλον των παιδιών της,

• Να υπάρξει πλήρης ανατροπή της αντιμετώπισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Χρειάζεται μια σοβαρή ποιοτική αναβάθμιση σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό κατ’ επέκταση και σε ρόλους.

• Να υπάρξει επιτέλους ένας ουσιαστικός επανασχεδιασμός της δομής της μετά το Λύκειο εκπαίδευσης στη βάση των διεθνών εξελίξεων.

Όλα τα παραπάνω αναλύονται διεξοδικά στα κείμενα αρχών της ΠΡΩΠΑΙΔΕΙΑ. Θεωρούμε όμως ότι η παρούσα κυβέρνηση βρίσκεται πολύ μακριά από τη δυνατότητα διαμόρφωσης σοβαρού στρατηγικού σχεδίου για την Εκπαίδευση της νέας γενιάς.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για ΠΑΙΔΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α.)

anthologio.wordpress.com

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.