Η επίδραση του παρελθόντος στο ψυχικό παρόν αλλά και η σύγχρονη μετατόπιση των προτεραιοτήτων της ψυχανάλυσης σε εκείνη  της παρούσας εμπειρίας στη θεώρηση του παρελθόντος, αποτελούν το αντικείμενο του 15ου Συμποσίου της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani  Palace  Acropolis, από τις  7 μέχρι και τις 9 Απριλίου του 2017. Ο τίτλος του είναι:  Επανάληψη της ιστορίας ή νέα εμπειρία; Παρελθόν και παρόν στην ψυχαναλυτική διαδικασία.

Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (Ε.Ε.Ψ.Ψ.), από την ίδρυση της  οποίας συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια, επεδίωξε εξαρχής να συνδέσει  την δραστηριότητά της με την ανταπόκριση στις ανάγκες μιας  εξελισσόμενης   κλινικής πραγματικότητας –  και αυτή ήταν η αφετηρία για την επιλογή  του συγκεκριμένου θέματος για  το Συμπόσιο. Ωστόσο η  διαλεκτική παρελθόντος και παρόντος δεν έχει μόνο κλινικές διαστάσεις.  Αφορά και πολλές άλλες περιοχές της σκέψης, καθώς και των επιστημών του ανθρώπου. Σε ειδικές συνεδρίες του Συμποσίου επιδιώκεται  ο διάλογος και η αναζήτηση σημείων επαφής στη θεώρηση της σχέσης του παρελθόντος με το παρόν μεταξύ της Ψυχανάλυσης και της Ιστορίας, καθώς και της Φιλοσοφίας.

Το Συμπόσιο πραγματοποιείται με την αιγίδα της International Federation of Psychoanalytic Societies, του Υπουργείου Υγείας, της Ιατρικής Σχολής, του ΕΚΠΑ και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας καθώς και με τη συνεργασία της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου.

Σε αυτό  θα  λάβουν μέρος τόσο ψυχαναλυτές μέλη της Ε.Ε.Ψ.Ψ., ενδεικτικά αναφέρουμε τους Δ. Αναστασόπουλο, Ε. Ασλανίδη, Γρ. Βασλαματζή, Ι. Ιεροδιακόνου – Μπένου, Χ. Καραμανωλάκη, Δ. Κυριαζή, Γρ. Μανιαδάκη, Κ. Ναυρίδη, Δ. Ρήγα, Τζ. Σουμάκη,  Κ. Ταλφανίδη,  Β. Φαλάρα, όσο και σημαντικοί ευρωπαίοι ψυχαναλυτές, οι  V. Bonaminio,R. D. Hinshelwood και R. Lombardi.

Παράλληλα, οι ιστορικοί και πανεπιστημιακοί Ε. Γαζή και Β. Καραμανωλάκης, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Μ. Λειβαδίτης καθώς και οι φιλόσοφοι και πανεπιστημιακοί Σ. Δεληβογιατζής και Α. Χατζημωυσής, συνθέτουν τα επιχειρήματα τους στις αντίστοιχες ειδικές συνεδρίες συνάντησης της ψυχανάλυσης τόσο με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία («Από το παρόν στο παρελθόν: διαδρομές προς έναν άλλο τόπο;»), όσο και τη φιλοσοφία («Για τη σκέψη, το χρόνο, τη συνείδηση και το ασυνείδητο στις φυσικές επιστήμες και στην ψυχανάλυση»)

Πληροφορίες και εγγραφές για το Συμπόσιο καθώς και λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα, μπορούν να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι  από τη Γραμματεία της Ε.Ε.Ψ.Ψ. (Τηλ. 210 7712901, e-mail: [email protected]) καθώς και στον ιστότοπο: Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας

                                                                        Εκ της  Οργανωτικής Επιτροπής

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.