Οι Εκδόσεις Κριτική και τα Public Συντάγματος σας προσκαλούν στην εκδήλωση με θέμα: «Μεθοδολογία κοινωνικής και εκπαιδευτικής έρευνας: επιστημολογικές προκλήσεις και ερευνητικές εφαρμογές»

Η εκδήλωση θα βασιστεί στα  παρακάτω βιβλία

«Μέθοδοι και τεχνικές ανάλυσης στην ποιοτική κοινωνική έρευνα»

Γιώργος Τσιώλης

Το βιβλίο επιδιώκει να ανταποκριθεί σε ένα διττό στόχο: αφενός να ανασυγκροτήσει με κριτικό τρόπο την επίκαιρη επιστημονική συζήτηση γύρω από τα θέματα ποιοτικής κοινωνικής έρευνας, αφετέρου να έχει ένα χρηστικό χαρακτήρα για τους εκπαιδευόμενους και νέους ερευνητές που θα θελήσουν να βρουν συγκεκριμένες προτάσεις και να τις εφαρμόσουν στην ερευνητική πράξη. Γι’ αυτόν το λόγο, όλες οι ενότητες διανθίζονται με παραδείγματα, ενώ οι προσεγγίσεις ποιοτικής ανάλυσης που συζητούνται ενδελεχώς συνοδεύονται από λεπτομερείς εφαρμογές.

Το Επίμετρο του βιβλίου εισάγει τον αναγνώστη με απλό και κατανοητό τρόπο στη χρήση του λογισμικού προγράμματος NVivo10, που αποτελεί έναν πολύτιμο βοηθό του ερευνητή κατά τη διαχείριση, οργάνωση και ανάλυση ποιοτικών δεδομένων.

«Θεωρία, μεθοδολογία και ερευνητικές υποδομές στις κοινωνικές επιστήμες»

Γιάννης Κάλλας

Το βιβλίο δίνει έμφαση στην περιγραφή των επιλογών και των κριτηρίων με βάση τα οποία συγκροτείται η μεθοδολογία σε μια εμπειρική έρευνα και αναφέρεται συστηματικά στις σχέσεις ανάμεσα στην επιστημολογία, τη μεθοδολογία και την κοινωνική θεωρία.  Αναλύει επίσης διεξοδικά τη διαδικασία της εννοιολόγησης, η οποία αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο σύζευξης της θεωρίας με τις μεθόδους.  Ακόμα, εξετάζεται η σχέση της μεθοδολογίας με την ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών με άξονα τις πρακτικές δυνατότητες καταγραφής και ανάλυσης της εποχής της. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα ακόμα εισαγωγικό εγχειρίδιο για τις μεθόδους, αλλά για ένα βιβλίο αναφοράς για τον μεθοδολογικό σχεδιασμό συνολικά όπου οι φοιτητές θα ανατρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του. Θα καταλάβουν ότι καμία μέθοδος δεν είναι a priori καλύτερη ή χειρότερη, αλλά ότι μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο κατάλληλη για την επίλυση ενός προβλήματος.

Εκπαιδευτική έρευνα-δράση 

Ελένη Κατσαρού

Το βιβλίο αυτό συμπυκνώνει και συνεχίζει τη διεθνή αυτή συζήτηση αναδεικνύοντας την πολυπαραδειγματική φύση της έρευνας-δράσης στη σύγχρονη εποχή, την ιδιότητά της δηλαδή να αντλεί από ποικίλα θεωρητικά παραδείγματα ταυτόχρονα και να νοηματοδοτεί την εκπαιδευτική έρευνα, τον ρόλο του εκπαιδευτικού και την εκπαιδευτική θεωρία και πρακτική με ποικίλους τρόπους. Μέσα από τη συζήτηση αυτή, διερευνώνται τις βασικές αρχές της εκπαιδευτικής έρευνας-δράσης, τον σύνθετο χαρακτήρα των διαδικασιών της, τις προκλήσεις που παρέχει στους συμμετέχοντες, τις προοπτικές που ανοίγει για την εκπαίδευση γενικότερα, όπως και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε οποιαδήποτε εφαρμογή της.
Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Τσιώλης (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Γιάννης Κάλλας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Ελένη Κατσαρού (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου (ΕΚΠΑ)

Νίκος Ναγόπουλος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Βασίλης Τσάφος (ΕΚΠΑ)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.