Νεοελληνική Γλώσσα Γ´ Γυμνασίου: 6η Ενότητα – Εθελοντισμός (Κριτήριο αξιολόγησης)

Κείμενο

Η κουλτούρα του εθελοντισμού υπάρχει σε κάθε κοινωνία, μολονότι σε διαφορετικές μορφές. Η εθελοντική πράξη μέσω της οποίας οι άνθρωποι ενώνουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού είναι χαρακτηριστικό όλων των κοινωνιών και ως τέτοια αγγίζει τις ζωές πολλών ατόμων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο εθελοντισμός αποτελεί μια βασική έκφραση των ανθρώπινων σχέσεων. Σχετίζεται με την ανάγκη των ατόμων να συμμετέχουν και να νιώθουν ότι είναι σημαντικοί για τους συνανθρώπους τους. Επιπλέον, διαπνέεται από τις αξίες της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ποιότητα της ζωής.

Οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να δώσουν πίσω κάτι στην κοινωνία είτε από τα συναισθηματικά είτε από τα υλικά «αποθέματά» τους· μπορεί να θέλουν να συμμετέχουν πιο ενεργά ως φορείς κοινωνικής αλλαγής μέσα σε μια κοινωνία που παρουσιάζει οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα· μπορεί να θέλουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους κ.α. Οι άνθρωποι, λοιπόν, συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Για όποιον λόγο και να συμμετέχει κάποιος σε εθελοντικές δράσεις, ο εθελοντισμός ξεπερνά την επίτευξη ενός συγκεκριμένου έργου/πράξης που καλείται να φέρει σε πέρας. Ο εθελοντισμός, ως μορφή κοινωνικής συμπεριφοράς, δημιουργεί δεσμούς εμπιστοσύνης και κοινωνικής συνοχής και συμβάλλει τόσο στην προσωπική ανάπτυξη όσο και στην αίσθηση κοινής ταυτότητας και μέλλοντος.

Ειδικότερα, ο εθελοντισμός αποτελεί μια έκφραση ατομικής συμμετοχής στην κοινωνία. Έτσι, η συμμετοχή, η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η αμοιβαιότητα είναι οι αξίες που βρίσκονται στη βάση της ενεργούς συμμετοχής. Ο εθελοντισμός, λοιπόν, λειτουργεί ενάντια στον ατομικισμό μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Τέλος, περισσότερο σήμερα, ίσως, παρά ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη για δράση, αλληλεγγύη και συμμετοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενεργός συμμετοχή του πολίτη στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων, αποτελεί μια μορφή συμμετοχής στα κοινά, αναπτύσσοντας την εθελοντική δράση σε διάφορους τομείς, με διαφοροποιημένο περιεχόμενο σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές φιλανθρωπίας. Η συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες ή προγράμματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, οδηγεί τόσο το άτομο όσο και την κοινωνία των πολιτών να συμβάλλουν στην κοινωνική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στην αύξηση της κοινωνικής εμπιστοσύνης και κατά συνέπεια σε μια μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή μέσα σε μια κοινωνία.

(κείμενο από τον ημερήσιο τύπο, ελαφρά διασκευασμένο)

ΘΕΜΑΤΑ

Θέμα 1ο

Να παρουσιάσετε συνοπτικά και χωρίς δικά σας σχόλια σε ένα κείμενο 50 – 60 λέξεων το περιεχόμενο της πέμπτης και έκτης παραγράφου του κειμένου.

Θέμα 2ο

1.Να βρείτε τη δομή της πέμπτης παραγράφου του κειμένου.

2.Επιπλέον, λοιπόν, Ειδικότερα, Έτσι, Τέλος. Τι δηλώνουν οι παραπάνω λέξεις που συμβάλλουν στη συνοχή του κειμένου.

3.Να σχηματίσετε προτάσεις με τις παρακάτω λέξεις: συνοχή, αξιοποιήσουν, εμπιστοσύνη.

4.Να βρείτε τα συνώνυμα των παρακάτω λέξεων: νιώθουν, συμβάλλει, επίτευξη.

Θέμα 3ο

Να γράψετε ένα άρθρο (200-250 λέξεις) που θα δημοσιευτεί στην σχολική σας εφημερίδα, όπου θα αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους αξίζει κάποιος να προσφέρει την βοήθειά του σε όσους έχουν ανάγκη.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.