Κάποτε, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στην αρχαία Αθήνα, ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας ανέπτυξαν μία πολύτιμη, για όλους, συζήτηση για το φλέγον διαχρονικό θέμα του τρόπου με τον οποίο κατακτάμε την πολυπόθητη ευτυχία. Μετά από επανειλημμένες αναπάντητες ερωτήσεις του Πλάτωνα προς το δάσκαλό του, τον Σωκράτη, η περιζήτητη απάντηση ήρθε, όταν βρέθηκαν δίπλα σε μία μικρή λίμνη. Ήταν εκείνη η στιγμή, που ο Σωκράτης ξαφνικά έπιασε από τα μαλλιά τον Πλάτωνα και του βούτηξε το κεφάλι μέσα στο νερό. Αφού βεβαιώθηκε ο Σωκράτης από τις αντιδράσεις του Πλάτωνα, ότι έχει εξαντλήσει και την τελευταία πνοή αέρα που είχε στους πνεύμονές του, του έβγαλε το κεφάλι από το νερό. Τότε, ο Πλάτωνας πήρε μια βαθιά εισπνοή, λαμβάνοντας επιτέλους την πολυπόθητη απάντηση απ’ το δάσκαλό του, ότι δηλαδή: «Αν αυτό που θέλεις στη ζωή σου το θέλεις όσο και αυτή την αναπνοή που πήρες τώρα, τότε να είσαι σίγουρος ότι θα πετύχεις».
Αυτό τον αλάνθαστο τρόπο που αποδεδειγμένα οδηγεί στην ευτυχία, επιλέγω για να κάνω δεξί ποδαρικό στο αγαπημένο διαδικτυακό σπιτικό μου, εν έτει 2017. Γνωρίζω πως για πολλούς, το προηγούμενο έτος ήταν μια παρατεταμένη βουτιά χωρίς ανάσα, όμως… όπως οι καλοκαιρινές βουτιές στο βυθό της θάλασσας, μόνο την καλύτερη αίσθηση μάς αφήνουν όταν κατορθώνουμε να επανέλθουμε στην επιφάνεια, έτσι κι αυτού του είδους οι βουτιές της ζωής, θα καταλάβετε ότι άξιζαν τελικά τη δυσφορία στο πλήρωμα του χρόνου, όταν και θα επανακάμψετε πιο δυνατοί. Δεν υπάρχει εξάλλου πιο εύστοχη κίνηση απ’ το να επιθυμείς κάτι ευεργετικό για τον εαυτό σου, σε τέτοιο βαθμό… που να μην μπορείς να επαναπαυτείς στην τύχη, στην οποία εγώ προσωπικά δεν πιστεύω και δεν επενδύω καθόλου.
Εκ των προαναφερθέντων, συμπεραίνετε πως είμαι η μόνη που δε θα σας ευχηθώ τύχη για τη νέα χρονιά, καθώς για τη δική μου νοοτροπία, οτιδήποτε δεν προέρχεται από επιλογή και κόπο, είναι επίφοβο και αμφίβολης διάρκειας και ποιότητας. Θα σας ευχηθώ την τετριμμένη ΥΓΕΙΑ, που ρεαλιστικά όμως ορίζει τη ζωή, καθώς και διαύγεια πνεύματος και ψυχής. Αν προσθέσουμε και τη μεγάλη επιθυμία, τότε φτιάχνουμε την ακατανίκητη εργαλειοθήκη, με την οποία κατακτάμε κυριολεκτικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Δεν υπάρχει κακοτυχία και κακή μοίρα, δεν υπάρχουν τυχερά και άτυχα, ανάδρομοι πλανήτες και κακοί γαλαξίες και μακάρι να πάψουν αυτά να υπάρχουν πλέον και στην αντίληψη όλων. Ας απλουστεύσουμε λοιπόν επιτέλους, τον τρόπο σκέψης μας στα λιτά «ΘΕΛΩ», «ΔΕ ΘΕΛΩ», «ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ» και «ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ».
Όλα είναι ίδια αν δεν τ’ αγαπάς… όλα μένουν ίδια άμα δεν τα πας, σύμφωνα με γνωστό άσμα, και σ’ αυτό το στιχάκι ας αρχίσουμε να εστιάζουμε όλοι, για να αλλάξουμε εμείς, έτσι ώστε να αλλάξει κι ο κόσμος γύρω μας. Η ενέργεια σίγουρα επηρεάζει κατά πολύ την έκβαση της ζωής μας, γι’ αυτό ας φροντίζουμε να είναι ΘΕΤΙΚΗ και για τον εαυτό μας, αλλά και για τους άλλους ανθρώπους! Η πονηριά, ο φθόνος, το ψέμα κι η υποκρισία αποπνέουν αρνητική ενέργεια, γι’ αυτό ας φροντίσουν αυτοί που χρησιμοποιούν τέτοιες κάλπικες στρατηγικές για να είναι αρεστοί σε όλους και τελικά σε κανέναν, να περιορίζουν την τοξικότητά τους μόνο στον εαυτό τους. Τίποτα πιο όμορφο, θετικό και επιτυχές τελικά… απ’ το να είσαι άνθρωπος καλός, αληθινός και πεντακάθαρος σε μυαλό και καρδιά! Μόνο με καθαρότητα σκέψεων, αισθημάτων, προθέσεων και συμπεριφοράς είμαστε ικανοί να κατακτήσουμε όσα επιθυμούμε και να απολαύσουμε την πολυπόθητη ευτυχία στην άγνωστης διάρκειας ζωή μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.