Ο θεσμός του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού καθιερώθηκε στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδη, από την Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, κ. Μαριλένα Λασκαρίδου, το 2000 και απευθυνόταν αρχικά στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Νομαρχίας Πειραιά. Η ανταπόκριση που βρήκε στα παιδιά, οδήγησε το ίδρυμα να επεκτείνει το δικαίωμα συμμετοχής και στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομαρχιών Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Ιωαννίνων, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ευρυτανίας και Φωκίδας. Στη συνέχεια, σε ειδική συνεδρίαση της Κριτικής Επιτροπής του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού την 24η Σεπτεμβρίου 2012 αποφασίστηκε ομόφωνα ο διαγωνισμός να γίνει πανελλήνιος.

Ο στόχος που υπηρετεί ο διαγωνισμός αυτός και για τον οποίο χαίρει της υποστήριξης του Υπουργείου Παιδείας είναι να ενισχύσει την αυτοέκφραση των εφήβων και να υποστηρίξει το μάθημα της Λογοτεχνίας και της Έκθεσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Για το Ίδρυμα Λασκαρίδη, η αυτοέκφραση είναι και παραμένει ο βασικός στόχος του διαγωνισμού, η προσπάθεια των ίδιων των παιδιών και με ίδια μέσα να μιλήσουν για όλα όσα τα προβληματίζουν, για τις χαρές, τις λύπες, τις σκέψεις τους. Αυτό προϋποθέτει μια συνειδητοποίηση μέσα από τον στοχασμό, το διάβασμα και τον διάλογο με τους άλλους και είναι το κέρδος του διαγωνισμού για τους υποψήφιους αλλά και για τα σχολεία και για την κοινωνία εν γένει.

Συνεπώς, η παρέμβαση των ενηλίκων δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένη και στοχευμένη (π.χ. προτάσεις ανάγνωσης), διαφορετικά χάνονται ο αυθορμητισμός και η ιδιαιτερότητα του εφηβικού λόγου.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολείων της Ελλάδας.

Αθλοθετεί το «ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ».

Για την προκήρυξη του 4ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε τα βραβευθέντα κείμενα από προηγούμενους διαγωνισμούς πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.