i entropia kai o theosΑν ελάχιστα ανατρέψουμε τη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας, τότε όλα τα βιβλία πέφτοντας θα χάσουν την οργάνωσή τους και θα πρέπει εμείς ως εξωτερικός παράγοντας να παρέμβουμε να τα βάλουμε πάλι οργανωμένα στα ράφια και να μειώσουμε έτσι την εντροπία (αταξία) της βιβλιοθήκης. Η εντροπία ενός μονωμένου θερμοδυναμικού συστήματος τείνει πάντα να αυξηθεί.

Αν εντοπίσουμε θερμοδυναμικό σύστημα του οποίου η εντροπία μειώνεται αυτό σημαίνει πως υπάρχει παρέμβαση «έξωθεν» άρα το σύστημα δεν είναι μονωμένο. Στην περίπτωση της Γης έχουμε συνθετότητα βιολογικών κυρίως οργανισμών που αυξάνεται καθώς προέκυψαν όλο και πιο περίπλοκοι οργανισμοί με αφετηρία τα πρώτα αμινοξέα. Κάποιος εδώ θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η έξωθεν παρέμβαση προκύπτει από την ηλιακή ενέργεια. Όμως και στην περίπτωση αυτή έχουμε μετατροπή χαμηλής περιπλοκότητος σωματίδια (φωτόνια) σε υψηλής περιπλοκότητος οργανισμούς κατά τις φωτοχημικές αντιδράσεις.

Αν δηλαδή στο θερμοδυναμικό σύστημα συμπεριλάβουμε και τον Ήλιο μαζί με τη Γη τότε βλέπουμε όχι υποβάθμιση αλλά εξύψωση της συνθετότητας. Αυτό σημαίνει ότι η εντροπία μειώνεται πράγμα που για να συμβεί θα πρέπει να έχουμε εξωτερική παρέμβαση, άρα μη μονωμένο σύστημα.

Πιστεύω να γίνεται κατανοητό για το ποια είναι η έξωθεν παρέμβαση στο θερμοδυναμικό σύστημα της Γης. Εδώ μάλιστα παραθέτουμε την κατάλληλη εξίσωση που είναι τόσο μικρή, όμως εκφράζει κάτι το μεγαλειώδες: dS/dt>0
Δηλαδή, σύμφωνα με το 2ο θερμοδυναμικό αξίωμα η εντροπία ενός μονωμένου συστήματος σωμάτων αυξάνεται ή μένει σταθερή. Για να ελαττωθεί, θα πρέπει να έχουμε εξωτερική παρέμβαση…

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα Ετήσιας Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή 2016–2017
Επόμενο άρθροΗ φυγή των νέων επιστημόνων
Διευθύνω τα φροντιστήρια «Πράξις γκρουπ» στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Για περισσότερα από 20 χρόνια αναζητώ τρόπους που εμπνέουν στους μαθητές το όραμα.Πιστεύω, ότι δεν φτάνει να κάνεις καλό μάθημα, αλλά πρέπει να εφευρίσκεις διαρκώς νέες ιδέες για να ενθαρρύνεις στη γνώση και να προτρέπεις στην επιτυχία.Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιείς τότε, είναι και γνώσεις αλλότριων – φαινομενικά κλάδων. Θήτευσα και μυήθηκα στο παρελθόν στον ημιεπαγγελματικό κινηματογράφο ταινιών μικρού μήκους, καθώς και στην καλλιτεχνική φωτογραφία.Σε αμφότερα τα μέσα ευοδώθηκαν οι επιδόσεις μου σε βαθμό που μου άφησαν εμπειρία ικανοποιητική για να διευθύνω σκηνοθετικά μία παρουσίαση επαγγελματικού προσανατολισμού. Πιστεύω, ότι καλύτερα απ΄όλους μπορούν να χαράξουν το όραμα στους νέους αυτοί, που ζουν καθημερινά μαζί τους και διαθέτουν το απαραίτητο ταλέντο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.