snip20151021_1Ο Ευριπίδης δεν είναι ο πρώτος που καταπιάνεται με τον μύθο της εκστρατείας των Επτά εναντίον της Θήβας. Ποιο είναι το στοιχείο που κάνει τις Φοίνισσες να ξεχωρίζουν από τις προγενέστερες δραματοποιήσεις του ιδίου μύθου; Δεν είναι άλλο, φυσικά, από τον τρόπο με τον οποίο ο Ευριπίδης διαχειρίζεται την πλοκή, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο πλάθει καινούρια δραματική αφήγηση με πρώτη ύλη το παραδεδομένο μυθολογικό υλικό.

Ποια είναι τα συγκεκριμένα στοιχεία εκείνα που προσδίδουν στην προσέγγιση του Ευριπίδη προσωπικότητα και πρωτοτυπία; Η απάντηση δίδεται ακολούθως και αποτελείται από τέσσερα σκέλη. Σε αντίθεση με τον Αισχύλο, ο οποίος παρουσίασε ένα έργο στηριζόμενο στην προσωπικότητα του Ετεοκλή, ο Ευριπίδης στήνει μια πλοκή:

Περισσότερα στη σελίδα antonispetrides.wordpress.com

Προηγούμενο άρθροΗμερίδα με θέμα “Η δημοσιογραφική δεοντολογία και τα Ελληνικά ΜΜΕ”
Επόμενο άρθροΛουκέτο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ο Αντώνης Κ. Πετρίδης (γεν. 1975) είναι αριστούχος απόφοιτος κλασικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge (Trinity College). Υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πρόγραμμα “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται κυρίως γύρω από το αρχαίο ελληνικό θέατρο και την ελληνιστική λογοτεχνία. Από το 2009 ανήκει στην ομάδα που συνέγραψε και εποπτεύει την εφαρμογή του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στη Μέση Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει αναλάβει την πτυχή της Αρχαίας Γραμματείας από Μετάφραση στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.