Συνέδριο: Xenophon's Anabasis and its Legacy

panepistimio-krhths11Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ανάμεσα στα καλύτερα 100 «νέα» Πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, για τέταρτο συνεχόμενο έτος, συγκαταλέγεται στα 100 καλύτερα νέα Πανεπιστήμια διεθνώς, καταλαμβάνοντας την 51η θέση.

Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στα 100 καλύτερα «νέα» Πανεπιστήμια, μέσα στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύει την αφοσίωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στη διατήρηση της ποιότητας και της αριστείας, στόχους που αποτέλεσαν τα θεμέλια της ίδρυσης αυτού του Πανεπιστημίου.

Η κατάταξη «THE 100 Under 50», δρα συμπληρωματικά στη παγκόσμια κατάταξη των Times Higher Education, χρησιμοποιεί τους ίδιους 13 δείκτες επίδοσης που καλύπτουν όλο το εύρος της αποστολής ενός Πανεπιστημίου (διδασκαλία, έρευνα, μεταφορά τεχνογνωσίας και εξωστρέφεια), αλλά αναφέρεται σε Πανεπιστήμια που λειτουργούν κάτω από 50 χρόνια.

Ο Phil Baty, εκδότης των «The 100 Under 50” αναφέρει σχετικά ότι ..«Τα νέα Πανεπιστήμια μπορεί να μην περιβάλλονται από την αίγλη της ιστορίας των παλαιών Πανεπιστημίων, αλλά τελικά ίσως τα «νιάτα τους» να είναι η δύναμη τους όταν καταφέρνουν να εμφανίζονται ισάξια με τα καθιερωμένα στις διεθνείς κατατάξεις».

Στις 30 Απριλίου 2015, οι Times Higher Education (THE) δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα. Την ίδια μέρα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης πληροφορήθηκε την ξαφνική, οδυνηρή απώλεια του Καθηγητή Χρήστου Νικολάου, του οραματιστή πρώην Πρύτανη του (1999-2004). Ο Χρήστος Νικολάου ήταν πολύ περήφανος για την συνεχόμενη επιτυχή διεθνή κατάταξη του Ιδρύματος. Εντάχθηκε και υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης για να το καταστήσει, μέσω της κοινής προσπάθειας, ένα Πανεπιστήμιο εξωστρεφές, βέβαιο για τις δυνατότητες του, με προσανατολισμό προς την έρευνα και την ποιοτική εκπαίδευση.

Ένα από τα σχόλια* που συνοδεύουν αυτή την διεθνή κατάταξη του 2015: «…τα νέα Πανεπιστήμια είναι καινοτόμα.. δεν φοβούνται τις προκλήσεις.. δεν μένουν στα παλιά… Είναι δραστήρια, δυναμικά, και έτοιμα να υιοθετήσουν νέα οργανωτικά πρότυπα που θα υποστηρίξουν τον προορισμό τους. .. Σίγουρα τέτοια Πανεπιστήμια προσελκύουν ηγέτες που θέλουν να κάνουν την διαφορά παρά να διατηρήσουν το
status quo…”. Έτσι λειτούργησε ο Χρήστος Νικολάου, ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο Χρήστος
Νικολάου ήταν ένας από αυτούς τους ηγέτες.

Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ένα φόρο τιμής στη δυναμικότητα, τη σιγουριά και την καινοτόμα ματιά με την οποία ο Χρήστος Νικολάου πορεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρωτοστάτησε στη ανάδειξή του ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια διεθνώς.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2015/one-hundred-under-
fifty

* (Brian MacCraith, Πρόεδρος του Dublin City University στο THE 100-Under-50 Supplement, Απρίλιος 2015)

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ανάμεσα στα καλύτερα 100 «νέα» Πανεπιστήμια παγκοσμίως. (PDF, 135kB)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.