Το ΑΠΘ τιμά σήμερα την εξέγερση του Πολυτεχνείου που σήμανε την αρχή του τέλους της χούντας.

Τιμά τις νέες και τους νέους, όλους τους πολίτες, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο. Τιμά ιδιαίτερα τα θύματα της βάναυσης καταστολής.

Σαράντα ένα χρόνια πέρασαν από τότε που φοιτήτριες και φοιτητές, χωρίς κάποιου είδους προσχέδιο ή στόχο, κατέλαβαν το Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, απαιτώντας την ανατροπή της χούντας. Η νεολαία της Ελλάδας, πάντα ευαίσθητη και ανήσυχη, θα αγωνίζεται για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελεύθερη σκέψη. Το Πανεπιστήμιο θα παραμένει πάντα ένα περιβάλλον που διαφυλάσσει, ως ύψιστο αγαθό, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και του αυτοπροσδιορισμού. Υποχρέωσή μας είναι, μεταξύ άλλων, να διαμορφώνουμε πολίτες με δημοκρατική συνείδηση που θα αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους έναντι της Πολιτείας, θα σέβονται τον διπλανό τους και θα αποδέχονται τους συμπολίτες τους, χωρίς φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτικές ή άλλες διακρίσεις.

Η λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα συνθήματά της για περισσότερη δημοκρατία, για ελεύθερη διακίνηση ιδεών και αξιοκρατία άλλαξαν τη φυσιογνωμία των Πανεπιστημίων. Το όραμα για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, θα παραμένει για πάντα επίκαιρο. Το Πανεπιστήμιο σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στέκεται όρθιο χάρη στις χιλιάδες των φοιτητών του που το σέβονται και το προστατεύουν ως ναό της γνώσης και, με συνέπεια κι επιμονή, προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Στέκεται όρθιο χάρη στην αυταπάρνηση και τις εργώδεις προσπάθειες της συντριπτικής πλειοψηφίας των καθηγητών και των εργαζομένων του που υπερβάλλουν εαυτούς, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και τις προσδοκίες της κοινωνίας για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης.

Ο αγώνας για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο δίνεται καθημερινά και κερδίζεται βήμα-βήμα
στην αίθουσα διδασκαλίας, στο αμφιθέατρο και στη βιβλιοθήκη, στο εργαστήριο και στην κλινική, στο διεθνή στίβο και στην τοπική κοινωνία.

Ο σημερινός αγώνας θα κερδηθεί, γιατί οι αστείρευτες δυνάμεις του ΑΠΘ, το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, γνωρίζει τον τρόπο και ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για στήριξη και συνεχή βελτίωση του δημόσιου Πανεπιστήμιου.

Οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τιμώντας την 41η επέτειο, κατέθεσαν, σήμερα το πρωί, στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου. Εμποδίστηκαν να φτάσουν στο μνημείο από μια πολύ μικρή ομάδα 20 περίπου φοιτητών, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία υπερδεκαπλάσιων φοιτητών που ήταν παρόντες παρέμεινε, δυστυχώς, απαθής.

Σημεία των καιρών…

Προηγούμενο άρθροΠροσλήψεις αναπληρωτών Δασκάλων
Επόμενο άρθροΠρόσληψη 43 προσωρινών αναπληρωτών
Ο Μανόλης I. Μαυρακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος σε σχολεία και φροντιστήρια της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 2018 συνεργάζεται με τις εκδόσεις Πατάκη εκδίδοντας σημαντικό αριθμό βιβλίων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Είναι δημιουργός και διαχειριστής της εκπαιδευτικής σελίδας filologikos-istotopos.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.