yp.paideiasΟ Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή του κ. Γ. Παπαδάκη ρωτήθηκε για τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απάντησε:

«Προσωπικά και εγώ συμμετείχα ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και στη συνέχεια στα χρόνια που ήμουνα φοιτητής μετά τη μεταπολίτευση. Και τότε είχαμε προβεί σε τέτοια μέσα, είχαμε καταλάβει το Πολυτεχνείο για να πέσει η χούντα και είχαμε καταλάβει και το Πολυτεχνείο για να φύγει ο Πρύτανης των τανκς στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια κάναμε κινητοποιήσεις, αλλά δεν είχαμε ποτέ τη λογική να διαλύσουμε όργανα. Δεν είχαμε ποτέ τη λογική του μπουλουκιού. Διεκδικήσαμε φοιτητική συμμετοχή και την πετύχαμε και αυτά ήταν τα χρόνια τα τότε, επειδή με ρωτάτε. Δεν έχω καμία αλλεργία στις κινητοποιήσεις και στη δημοκρατία. Αντιθέτως πιστεύω ότι είναι ζωογόνος δύναμη της δημοκρατίας οι κινητοποιήσεις. Αφ’ ενός.

                Αφ’ ετέρου, συνεδριάζει ένα πανεπιστημιακό όργανο. Μπαίνουν στη συνεδρίασή του όχι φοιτητές εκπρόσωποι των φοιτητών, αλλά φοιτητές δίκην μπουλουκιού. Και διεκδικούν το διάλογο με αυτούς τους όρους. Απειλούν, εν πάση περιπτώσει όλα τα άλλα τα δείχνει η κάμερα, δεν έχει νόημα να κάνω εγώ αναπαραγωγή. Καταδικάζουμε τη λειτουργία και τη συμπεριφορά αυτή, επιμένουμε ως πολιτεία ότι δεν είναι σπίτι του καθενός και της καθεμιάς ο δημόσιος χώρος, αλλά είναι όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Η κινητοποίηση είναι ζωογόνος δύναμη της δημοκρατίας, αλλά αυτή η συμπεριφορά πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να τελειώσει.

                Στηρίζουμε τον κ. Πρύτανη, έχει δίκιο. Τη δική του πρόσκληση συμμετοχής στο διάλογο, αλλά με τρόπο συντεταγμένο. Να μπουν κάποιοι εκπρόσωποι, να πουν τις απόψεις τους. Είναι το δόκιμο μέσο. Να μπουν μέσα στην αίθουσα, να πουν την άποψή τους εκπρόσωποί των φοιτητών, αλλά όχι αυτή η κατάσταση. Η κατάσταση θα πρέπει να εκτονωθεί και θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα με τη λογική ότι είμαστε ένα κράτος δικαίου. Είμαστε στην Ευρώπη. Είμαστε ένα κράτος που έχει νόμους, είμαστε ένα κράτος που δεν είναι ο δημόσιος χώρος σπίτι του καθενός και της καθεμιάς. Οπωσδήποτε και είχε δίκιο και ο κ. Φορτσάκης με ένα τρόπο συντεταγμένο, δηλαδή αντιπροσώπευσης, φοιτητές να πούνε τις απόψεις τους για τα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα το πανεπιστήμιο Αθηνών. Εν προκειμένω για τα θέματα ασφάλειας της Πρυτανείας. Επιπλέον δεν μπορεί κανείς να διακόπτει συνεδριάσεις οργάνων. Δεν μπορεί να παραβιάζει το νόμο επειδή έτσι θέλει. Δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι το σπίτι του ο δημόσιος χώρος και για να καταλήξουμε, αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει κ. Παπαδάκη. Και πρέπει να σταματήσει επειδή εδώ υπάρχει δημοκρατία και πρέπει να λειτουργήσει η δημοκρατία. Δεν μπορούμε να κάνουμε ανάλυση στη θέση της πράξης. Θα πρέπει να γίνει η Σύγκλητος και να συνεδριάσει. Το να μπορέσει ένα όργανο να συνεδριάσει καταλήξαμε να το θεωρούμε στην Ελλάδα νίκη. Θα πρέπει να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου.

                Κάνω έναν υπαινιγμό κάνω αυτή τη στιγμή, δεν έχω άποψη, ούτε εισηγούμαι κάτι. Θα πρέπει να ξαναδούμε τη φοιτητική συμμετοχή. Αλλά ταυτοχρόνως θα πρέπει να δούμε ότι είναι απαράδεκτες τέτοιου είδους ενέργειες και θα πρέπει ο νόμος να εφαρμοστεί. Συμφωνώ με τον κ. Φορτσάκη. Ό,τι ο νόμος ορίζει. Αυτή η κατάσταση ότι όπου βλέπω φως ανοίγω την πόρτα και μπαίνω, κλειδώνω όποιον θέλω μέσα, βγαίνω, μπαίνω ό,τι ώρα θέλω, δεν μπορεί να είναι κατάσταση που αφορά το ελληνικό πανεπιστήμιο στην Αθήνα του 2014».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.