aischylos_bucc88steΗ Ορέστεια «διδάσκεται» (ανεβαίνει) το 458 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, όταν ο Αισχύλος είναι πια σχεδόν 70 ετών. Η τετραλογία αποτελείται από τις τραγωδίες Αγαμέμνων, Χοηφόροι καιΕυμενίδεςκαθώς και το σατυρικό δράμαΠρωτεύςΟ Αισχύλος κερδίζει το πρώτο βραβείο.

Όπως συμβαίνει συχνά στον Αισχύλο, αλλά όχι στους άλλους δύο μεγάλους τραγικούς, οι τρεις τραγωδίες αποτελούν μεταξύ τους μία ενιαία αφήγηση, ενώ και το σατυρικό δράμα που συμπληρώνει την τετραλογία είναι συναφές θεματικά (αφηγείται τις περιπέτειες του ναυαγού Μενελάου στην Αίγυπτο).

Η Ορέστεια αφηγείται την τραγική μοίρα:

  • του Αγαμέμνονα, ο οποίος επιστρέφοντας από την Τροία δολοφονείται από την Κλυταιμήστρα, τη γυναίκα του, και τον συνεργό της, τον ξάδελφο του Αγαμέμνονα, Αίγισθο, γιο του Θυέστη.
  • Του Ορέστη, ο οποίος εκτελεί τον χρησμό από τον Απόλλωνα να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του σκοτώνοντας την ίδια του τη μητέρα, αλλά βρίσκεται καταδιωκόμενος από τις Ερινύες, μέχρι που η Αθηνά καταφέρνει να τον αθωώσει στο νεοπαγές δικαστήριο του Αρείου Πάγου και να πείσει τις Ερινύες να πάψουν να τον κυνηγούν.

Πηγή: Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στο http://antonispetrides.wordpress.com

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.