examsΓιατί είναι σημαντικό;

Αγαπητοί φίλοι,

Μόλις ξεκίνησα ένα ψήφισμα και σας παρακαλώ να βάλετε την υπογραφή σας. Το ψήφισμα ονομάζεται: Προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο: Οι υπογράφοντες σας καλούμε να ανακαλέσετε το “Νέο Λύκειο”

Αυτό το ζήτημα σημαίνει πολλά για τα παιδιά μας, για την Παιδεία, την ουσιαστική Παιδεία της χώρας μας και προσπαθώ να μαζέψω όσες περισσότερες υπογραφές γίνεται για να πείσουμε τον Υπουργό να ανακαλέσει αυτό το μέτρο. Ελπίζω στη βοήθειά σας.

Ψηφίσματα όπως αυτό ξεκινούν πάντα από πολύ χαμηλά αλλά μεγαλώνουν γρήγορα όταν απλοί πολίτες σαν κι εμάς συμμετέχουν. 

Παρακαλώ βοηθήστε με υπογράφοντας και διαδίδοντας αυτό το ψήφισμα. Η ελπίδα και η αισιοδοξία είναι μεταδοτικές έννοιες!

Ευχαριστώ πολύ!

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

85.000 μαθητές της Α΄ Λυκείου – Γενικού και ΕΠΑΛ – εξετάστηκαν για την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη, με θέματα που σε ποσοστό 50%, κληρώθηκαν από την περιβόητη «τράπεζα θεμάτων».

Αποτέλεσμα: Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι ΕΛΜΕ, η αποτυχία των μαθητών άγγιξε το 40% σε αντίθεση με πέρσι που ήταν 4%!!!

Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου ειδικά φέτος αδικήθηκαν διότι:

1. Έφτασαν στις εξετάσεις αυτές μετά από μια χρονιά με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς, με μαραθώνιο κυριολεκτικά για την κάλυψη της εξεταστέας ύλης

2. Με απίστευτη προχειρότητα και με πάρα πολλά λάθη στα θέματα της τράπεζας, με ασκήσεις εκτός ύλης και ανεπίτρεπτες ασάφειες, με θέματα που στηρίζονταν σε εργαστηριακές ασκήσεις, που όμως ελάχιστα Δημόσια Σχολεία είχαν αυτή τη δυνατότητα, με απαίτηση συγκεκριμένων πληροφοριών που δεν αφορούσαν ουσιαστικές έννοιες – σε αντιπαράθεση της γενικής οδηγίας στον διδάσκοντα να μην δίνεται έμφαση στις λεπτομέρειες (Α.Π. 139606/Γ2 1-10-2013) – με θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, που απευθύνονταν όμως στο 25-30% των μαθητών… Τελικά, η τράπεζα θεμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών αλλαγών: υποχρηματοδότηση της Παιδείας, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, ελλείψεις εκπαιδευτικών, αντικατάσταση της βασικής γνώσης με δεξιότητες, ψηφιακό σχολείο με …παλαιά (και νέα) βιβλία, κτηριακή εγκατάλειψη των σχολικών μονάδων, αποκεντρωμένο σχολείο, κατηγοριοποίηση σχολείων και σχολεία πολλών ταχυτήτων, αύξηση 15-20% της φροντιστηριακής υποστήριξης των μαθητών – τη στιγμή που η ελληνική οικογένεια «στενάζει» οικονομικά από τη μια και από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας(;) να υποστηρίζει ότι, έτσι θα επιτευχθεί η πάταξη της παραπαιδείας(!), στροφή των μαθητών στην περίφημη «μαθητεία», κουπόνια εκπαίδευσης που ταχύτατα θα οδηγήσουν το Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο στο λουκέτο!

Εν κατακλείδι,

Το «νέο Λύκειο» είναι παλιό και …μη υποχρεωτικό, όπως επιβάλλει η σύγχρονη κοινωνία! Θυμίζει παλαιές εποχές, όταν η Παιδεία ήταν για τους λίγους, για τους «έχοντες και κατέχοντες»

Είναι αντιεκπαιδευτικό και άδικο σύστημα η Τράπεζα Θεμάτων, όπως εφαρμόστηκε. Αντιεκπαιδευτικό, γιατί δεν προσφέρει ουσιαστική γνώση παρά μόνο στείρα, άδικο γιατί δεν είναι με ίσους όρους για όλους τους μαθητές σε όλα τα σχολεία, άδικο για τους γονείς που πρέπει να “ματώνουν” οικονομικά στα φροντιστήρια και τέλος η φετινή εφαρμογή του στέρησε από πάρα πολλούς μαθητές, όχι μόνο τη χαρά της γνώσης μα και την δυνατότητα να συνεχίσουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και το σχολείο. Ακόμα στερεί τη δυνατότητα σε μέτριους και καλούς μαθητές, ένα αξιοπρεπές απολυτήριο Λυκείου, μιας και αυτό είναι σημαντικό για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια. Αποτέλεσμα πολλά παιδιά να χάνουν το δικαίωμα συνέχισης των σπουδών τους και αρκετά παιδιά να βρίσκονται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, προωθώντας τα στην απαράδεκτη “μαθητεία”
Το “Νέο Λύκειο” είναι παλιό! Είναι αντιεκπαιδευτικό και απαράδεκτο! Δεν προάγει μόρφωση, πολιτισμό, δημοκρατία παρά αποτρέπει τους νέους να μορφώνονται, να έχουν όνειρα, να έχουν μέλλον και σπρώχνει γονείς και μαθητές στην παραπαιδεία!!!

Κύριε Υπουργέ,
Αποδεσμεύστε το Λύκειο από την εισαγωγή των παιδιών μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!
Ενισχύστε την ουσιαστική μόρφωση και τον πραγματικό πολιτισμό, αναβαθμίζοντας τα Λύκεια όπως αξίζει σε μια πολιτισμένη χώρα που σέβεται τους πολίτες της και τελικά έχει δικαίωμα στο μέλλον!!!

Πηγή: https://secure.avaaz.org

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.