mirtoΑγαπημένη η πρωταγωνίστρια του σημερινού μου άρθρου, σε βαθμό που απασχολεί τη σκέψη μου, έστω και στιγμιαία, σχεδόν καθημερινά. Βλέπετε, ο λόγος τιμής είναι ιερός, πόσο μάλλον όταν έχει αναρτηθεί δημόσια πριν ένα χρόνο, με την υπόσχεση, ότι θα κατατεθούν τα μέγιστα απ’ την πλευρά μου, ώστε το θαύμα να συμβεί. Η ιστορία, λίγο έως πολύ γνωστή: τον Ιούλιο του 2012, ένα 15χρονο κορίτσι, κατά τη διάρκεια των διακοπών του, σε έναν ανέμελο περίπατο σε θάλασσα της Πάρου, λεηλατήθηκε και χτυπήθηκε βάναυσα από ένα ανθρωπόμορφο κτήνος, του οποίου η ψυχική νόσος… μηδαμινή σημασία έχει, μπροστά στο εύρος του κακού, που προκάλεσε. Οι πρώτες ιατρικές εκτιμήσεις ήταν ανέλπιδες, χωρίς να αφήνουν περιθώριο, για όποιας μορφής αποκατάσταση. Το ότι παρέμεινε στη ζωή, μετά από αυτό το συμβάν, αποτελεί ιατρικό θαύμα, το ότι θα αποκατασταθεί η κατάστασή της όμως, σε ικανοποιητικό βαθμό, αποτελεί θαύμα… ανθρώπινο!

Μετά από πολύμηνη επιμένουσα φυτική κατάσταση, λόγω των εγκεφαλικών κακώσεων, στα νοσοκομεία Αττικόν, Υγεία και Ευαγγελισμό, η Μυρτώ μεταφέρθηκε στο Haulding Hospital της Βοστόνης, με έξοδα νοσηλείας από τον ΕΟΠΠΥ. Φυσικά, η δωρεάν νοσηλεία ενός ασθενούς, ο οποίος χρήζει εντατικής αποκατάστασης, μέσω ειδικών μηχανημάτων, δεν αποτελεί γενναία δωρεά του Υπουργείου Υγείας. Γενναία δωρεά αποτελεί αυτό που συμβαίνει τώρα, από ανώνυμους απλούς ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Το μηχάνημα, που χρειάζεται η Μυρτώ στην παρούσα φάση, για να αρχίσει να επικοινωνεί με τα μάτια της, κοστίζει 25.000 δολάρια. Η εν λόγω συσκευή μοιάζει με τάμπλετ και αντί για ποντίκι ή πληκτρολόγιο, ο ασθενής χρησιμοποιεί τα μάτια του. Το τάμπλετ με έτοιμες εικόνες ή γράμματα, καταλαβαίνει πού επικεντρώνεται το βλέμμα του ασθενή και αναλόγως αναπαράγει ήχους. Μέχρι τη στιγμή, που γράφω αυτές τις γραμμές, έχουν συγκεντρωθεί 52.872 δολάρια γι’ αυτό το σκοπό, από πρωτοβουλία Ελλήνων ομογενών, στη σελίδα: http://www.youcaring.com/medical-fundraiser/friends-of-mirto/104407.

Ανθρώπων έργο η συγκέντρωση υπέρ διπλάσιου ποσού μέχρι στιγμής και το συγκινητικό αυτής της κίνησης, είναι οι ηλικίες των ατόμων, που έδωσαν σάρκα και οστά σε αυτή την πρωτοβουλία. Κορίτσια 14 έως 20 ετών, κατά την επίσκεψή τους στο κέντρο αποκατάστασης, που νοσηλεύεται η Μυρτώ και μαθαίνοντας την ανάγκη παροχής αυτής της συσκευής, έκαναν το αδύνατο – δυνατό. Με αξιοσημείωτη ωριμότητα, απευθύνθηκαν στο συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, γνωστοποιώντας τους την ανάγκη αγοράς αυτού του μηχανήματος. Το εν λόγω συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα, να προσφέρει τη βοήθειά του και έτσι εγκαινιάστηκε καμπάνια για τη Μυρτώ, που θα κορυφωθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Όπως καθίσταται σαφές από τα παραπάνω, όσο υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού – επαγγελματικού και κοινωνικού επιπέδου, γίνονται θαύματα κυριολεκτικά. Κανένας γιατρός και κανένας θεός, δεν καθίσταται ικανός να επιτύχει, όσα μπορούν να επιτύχουν οι ανθρώπινες πλούσιες ψυχές, όταν είναι ενωμένες. Η ζωή είναι μία και ανεκτίμητη. Ουδείς γνωρίζει, πόση διάρκεια θα έχει αυτή, γι’ αυτό ας φροντίσουν άπαντες, να συνειδητοποιήσουν το προσωρινό της ύπαρξής τους. Κάθε στιγμή, κάθε ώρα και κάθε ημέρα, είναι θείο δώρο και ευλογία, όσο είμαστε εν ζωή. Μην περιμένει ο καθένας, να ασθενήσει, για να συνειδητοποιήσει το μεγαλείο της ζωής, που δεν έζησε. Η ευτυχία κι η δυστυχία είναι επιλογή και όλα τα δεινά ανατρέπονται, όταν οι ξακουστές ελληνικές ψυχές είναι αγαπημένες. Τη δύναμη, που έχει στην ψυχή του ο καθένας, ας την ανακαλύψει κι ας την αξιοποιήσει, πριν το βήμα προς το γκρεμό. Ανθρώπων έργα τα δεινά, ανθρώπων έργα και τα μεγαλεία….

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.