Η ανακοίνωσή μου θα παρουσιάσει συνοπτικά ένα θέμα στην ποίηση του Καβάφη, κυρίαρχο στη σημασία του και εξελικτικό στη διάστασή του — με την έννοια ότι εκδιπλώνεται προοδευτικά,

από τη δεκαετία του 1890 μέχρι και το τέλος της ζωής του ποιητή. Αναφέρομαι στο θέμα της ετερότητας και πιο συγκεκριμένα, από τις πολλαπλές μεταμορφώσεις της στην ποίηση του Αλεξανδρινού, στο ποιητικό βίωμα του «τολμηρού» (βλ. αποκλίνοντος) σεξουαλισμού.

Στη σταδιακή του εξέλιξη, υποστηρίζω, το θέμα εκδηλώνει τρεις διακριτές φάσεις: (α) τη φάση της Ενοχής, κατά την οποία η σεξουαλική ετερότητα, βιωμένη σε πραγματικό χρόνο, ενσταλάζει στο ποιητικό υποκείμενο τύψεις, καταισχύνη και ένα αφόρητο αίσθημα (αυτο)εγκλεισμού και αποκλεισμού·
(β) τη φάση της Παραδοχής και της Ανοχής, όπου η ποιητική περσόνα παραδίδεται πια στη «μοιραία χαρά», την άφευκτη διαφορετικότητά της, αφήνοντας να διαφανούν παράλληλα οι πρώτες ενδείξεις ότι η εμπειρία σιγά-σιγά αρχίζει να ανασημασιοδοτείται· και τέλος (γ) τη φάση της Αποδοχής, όπου η εμπειρία αποτελεί πια μακρινή ανάμνηση του σώματος, όχι του μυαλού, και έτσι, ως μυική μνήμη σχεδόν, λυτρωμένη από το εποικοδόμημα της ενοχής, αποθησαυρίζεται και μετουσιώνεται σε ποίηση.

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στο http://antonispetrides.wordpress.com


Αρθρογραφία: Λωτοφάγοι

 

Προηγούμενο άρθροΕνημερωτικές-επιμορφωτικές συσκέψεις
Επόμενο άρθροΆλλο μόρφωση… άλλο παιδεία κι αγωγή!
Ο Αντώνης Κ. Πετρίδης (γεν. 1975) είναι αριστούχος απόφοιτος κλασικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge (Trinity College). Υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πρόγραμμα “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται κυρίως γύρω από το αρχαίο ελληνικό θέατρο και την ελληνιστική λογοτεχνία. Από το 2009 ανήκει στην ομάδα που συνέγραψε και εποπτεύει την εφαρμογή του Νέου Αναλυτικού Προγράμματος για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στη Μέση Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει αναλάβει την πτυχή της Αρχαίας Γραμματείας από Μετάφραση στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.