Νεοελληνική Γλώσσα Γ´ Γυμνασίου: 1η Ενότητα-Τουρισμός (Κριτήριο αξιολόγησης)

Κείμενο

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τουρισμό δηλαδή ταξιδεύουν σε περιοχές της χώρας τους ή σε ξένα κράτη θέλοντας να γνωρίσουν νέους τόπους, συνήθειες, τρόπους ζωής. Όλα αυτά γίνονται με στόχο να καλλιεργηθούν, να ψυχαγωγηθούν αλλά και να διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες.

Οι ωφέλειες του τουρισμού για μια χώρα είναι αμέτρητες. Πρώτα από όλα αναπτύσσεται η οικονομία της χώρας, αφού δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον βελτιώνονται τα έργα υποδομής όπως δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια τα οποία διευκολύνουν εκτός από τους τουρίστες και τους κατοίκους της περιοχής. Ακόμη με τον τουρισμό επιτυγχάνεται η επαφή κι η γνωριμία ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμό και συνήθειες. Με αυτό τον τρόπο ευνοούνται οι πολιτιστικές ανταλλαγές αλλά κι η ανάπτυξη συναισθημάτων όπως ο σεβασμός, η αλληλοεκτίμηση, η συναδέλφωση αλλά κι η αλληλεγγύη. Τέλος η χώρα κι ο πολιτισμός της προβάλλονται, ενώ η ιστορία της κι ο ρόλος που έπαιξε στη δημιουργία του παγκόσμιου πολιτισμού γνωστοποιούνται.

Βέβαια ο τουρισμός εκτός από οφέλη έχει κι αρνητικές συνέπειες. Πρώτα από όλα καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον από υπερεκμετάλλευση. Συγκεκριμένα μολύνονται οι παραλίες, το νερό, ο αέρας, η γη ενώ καταστρέφονται βιότοποι με το χτίσιμο ξενοδοχειακών μονάδων διαταράσσοντας έτσι την οικολογική ισορροπία. Ακόμη παραγκωνίζεται η αξία της μόρφωσης κυρίως στις τουριστικές περιοχές λόγω των ευκαιριών που υπάρχουν για εύκολο πλουτισμό. Εκτός αυτού ,συχνό είναι το φαινόμενο της ξενομανίας, δηλαδή της αλλοτρίωσης των κατοίκων, αφού μιμούνται τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των ξένων υποτιμώντας δηλαδή την πολιτιστική τους κληρονομιά, συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με την ιδιοσυγκρασία και τη ψυχοσύνθεση των κατοίκων. Έτσι, ορισμένοι άνθρωποι γίνονται αισχροκερδείς κι άπληστοι, διότι εκμεταλλεύονται τους τουρίστες, τους οποίους βλέπουν σαν πηγή εσόδων κι αυξάνουν υπερβολικά τις τιμές για να πάρουν όσο γίνεται περισσότερα χρήματα.

Ανακεφαλαιώνοντας ο τουρισμός για μια χώρα δεν έχει μόνο θετικά αλλά κι αρνητικά, γεγονός το οποίο ισχύει και για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Όμως, με σωστή λειτουργία κι οργάνωση του κράτους, με κατάλληλες υποδομές αλλά και με αυστηρούς νόμους θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην ευεργετική επίδραση του τουρισμού στη χώρα μας.

(Διαδίκτυο)

 

ΘΕΜΑΤΑ 

Θέμα 1ο

Με ένα σύντομο σημείωμά σας να αποδώσετε περιληπτικά (70-80 λέξεις) και χωρίς δικά σας σχόλια το περιεχόμενο της δεύτερης και της τρίτης παραγράφου του κειμένου.

Μονάδες 6

 

 Θέμα 2ο

1.Επιπλέον, Βέβαια, Όμως. Τι δηλώνουν οι παραπάνω διαρθωτικές λέξεις που συμβάλλουν στη συνοχή του κειμένου;

2.Να σχηματίσετε προτάσεις με τις παρακάτω λέξεις:Ισορροπία, υποτιμώντας, επίδραση, εκμεταλλεύονται

3.Να βρείτε να συνώνυμα των παρακάτω λέξεων:Προβάλλονται, ανακεφαλαιώνοντας, συνέπειες, αμέτρητες

4.Να βρείτε τα δομικά μέρη της τρίτης παραγράφου του κειμένου.

Μονάδες 4

Θέμα 3ο

Να γράψετε ένα άρθρο (200-250 λέξεις) για την σχολική σας εφημερίδα όπου θα αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ταξιδεύουν.

Μονάδες 10

Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή pdf

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.